Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

  • 30 min
  • 16 składników
100%

Składniki na duży talerz:

  • cykoria (ew. mała sałata rzymska) 2 sztuki
  • kukurydza pół puszki
  • czerwona fasola pół puszki
  • czerwona cebula 1 mała sztuka
  • czerwona papryka 1 mała sztuka
  • granulat sojowy 1 filiżanka (200 ml)
  • oliwki czarne do podania
  • natka kolendry lub pietruszki do posypania
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżki
  • sos sojowy do smaku
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • kumin mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • chilli do smaku

Meksykańskie TACOS w wersji FIT i LOW CARB. Pełne białka, aromatyczne i chrupiące.

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

Wykonanie:

  1. Granulat sojowy przesypuję do garnka, zalewam niewielką ilością wody i gotuję pod przykryciem przez kilka minut, aż zmięknie i wchłonie wodę.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę w oliwek. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zarumieni.
  3. Następnie dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażę razem z cebulą przez kilka minut, mieszając.
  4. Dodaję granulat sojowy, przyprawy, podlewam sosem sojowym i smażę razem przez chwilę, mieszając.
  5. Na koniec dodaję odsączona fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję wszystko razem.
  6. Farsz nakładam do listków cykorii lub sałaty rzymskiej.
  7. Posypuję natką i pokrojonymi oliwkami.
  8. Taki farsz możecie wykorzystać również do tortilli lub wrapów albo podać z ryżem czy z nachosami.

Smacznego!

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

Meksykańskie TACOS na liściach cykorii

1 Komentarz

Skomentuj