Składniki na duży talerz:
- cykoria (ew. mała sałata rzymska) 2 sztuki
- kukurydza pół puszki
- czerwona fasola pół puszki
- czerwona cebula 1 mała sztuka
- czerwona papryka 1 mała sztuka
- granulat sojowy 1 filiżanka (200 ml)
- oliwki czarne do podania
- natka kolendry lub pietruszki do posypania
- oliwa z oliwek do smażenia
- koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżki
- sos sojowy do smaku
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- tymianek suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony pół łyżeczki
- sól do smaku
- chilli do smaku
Meksykańskie TACOS w wersji FIT i LOW CARB. Pełne białka, aromatyczne i chrupiące.
Wykonanie:
- Granulat sojowy przesypuję do garnka, zalewam niewielką ilością wody i gotuję pod przykryciem przez kilka minut, aż zmięknie i wchłonie wodę.
- Na patelni rozgrzewam oliwę w oliwek. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zarumieni.
- Następnie dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażę razem z cebulą przez kilka minut, mieszając.
- Dodaję granulat sojowy, przyprawy, podlewam sosem sojowym i smażę razem przez chwilę, mieszając.
- Na koniec dodaję odsączona fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję wszystko razem.
- Farsz nakładam do listków cykorii lub sałaty rzymskiej.
- Posypuję natką i pokrojonymi oliwkami.
- Taki farsz możecie wykorzystać również do tortilli lub wrapów albo podać z ryżem czy z nachosami.
Smacznego!
Wygląda przepysznie. A, że meksykańskie uwielbiam… No dobra zrobię sobie 🙂