Składniki na dużą patelnię:
- krajanka sojowa 1 opakowanie (100 g)
- fasola biała lub czerwona 1 puszka (400 ml)
- kapusta biała lub czerwona kawałek (1/4 małej główki)
- cebula biała lub czerwona 1 sztuka
- jabłko 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej lub oliwa do smażenia
- sos sojowy do smaku
- syrop daktylowy lub melasa 2 łyżki
- majeranek suszony 1 łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- suszona cebula 1 łyżeczka
- chilli lub pieprz do smaku
- kasza/pieczywo/ziemniaki do podania
Krajanka sojowa a’la kaczka smażona z cebulką, jabłkiem, kapustą i fasolą oraz aromatycznymi przyprawami. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie kaszy lub żytniego chleba na zakwasie.
Wykonanie:
- Krajankę sojową przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję szczyptę soli i polecam sosem sojowym. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, a następnie odlewam wodę.
- W międzyczasie na dużej patelni na oleju lub oliwie podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję krajankę sojową, przyprawy i smażę przez chwilę, mieszając.
- Następnie podlewam sosem sojowym, dodaję syrop daktylowy lub melasę i smażę razem przez chwilę.
- Dodaję obrane pokrojone jabłko, poszatkowaną kapustę i odsączoną, przepłukaną fasolę.
- Podlewam niewielką ilością wody, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 15 minut.
- Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (sprawdź dlaczego).
- Przed końcem duszenia dodaję czosnek i mieszam.
- Podaję z ulubioną kaszą, pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy