Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

  • 30 min
  • 16 składników

Składniki na dużą patelnię:

  • krajanka sojowa 1 opakowanie (100 g)
  • fasola biała lub czerwona 1 puszka (400 ml)
  • kapusta biała lub czerwona kawałek (1/4 małej główki)
  • cebula biała lub czerwona 1 sztuka
  • jabłko 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sos sojowy do smaku
  • syrop daktylowy lub melasa 2 łyżki
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • suszona cebula 1 łyżeczka
  • chilli lub pieprz do smaku
  • kasza/pieczywo/ziemniaki do podania

Krajanka sojowa a’la kaczka smażona z cebulką, jabłkiem, kapustą i fasolą oraz aromatycznymi przyprawami. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie kaszy lub żytniego chleba na zakwasie.

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Wykonanie:

  1. Krajankę sojową przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję szczyptę soli i polecam sosem sojowym. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, a następnie odlewam wodę.
  2. W międzyczasie na dużej patelni na oleju lub oliwie podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
  3. Dodaję krajankę sojową, przyprawy i smażę przez chwilę, mieszając.
  4. Następnie podlewam sosem sojowym, dodaję syrop daktylowy lub melasę i smażę razem przez chwilę.
  5. Dodaję obrane pokrojone jabłko, poszatkowaną kapustę i odsączoną, przepłukaną fasolę.
  6. Podlewam niewielką ilością wody, przykrywam i duszę pod przykryciem przez 15 minut.
  7. Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (sprawdź dlaczego).
  8. Przed końcem duszenia dodaję czosnek i mieszam.
  9. Podaję z ulubioną kaszą, pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Mięso sojowe z jabłkiem, fasolą i kapustą

Brak komentarzy

Skomentuj