Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

100%

Moja droga Bando, zarówno ta wegańska jak i niewegańska:) W tym poście chciałabym zaprezentować Wam moją piątą książkę kucharską „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut”. Jest to książka dla mnie wyjątkowa, ponieważ jestem nie tylko autorką przepisów, ale debiutuję w niej jako autorka zdjęć. Choć nie jestem profesjonalną fotografką, to bardzo starałam się, żeby zdjęcia były apetyczne. Mam nadzieję, że sprostałam zadaniu:)

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Książka została przepięknie wydana przez wydawnictwo Studio Koloru. Ma bardzo poręczny format, sztywną okładkę, dobrej jakości papier i zakładkę do zaznaczania przepisów. Jest jasna, przejrzysta, minimalistyczna i bardzo czytelna.

Co w niej znajdziecie? Książka zawiera 77 super prostych, roślinnych przepisów, których czas przygotowania nie przekracza 15 minut, a liczba składników potrzebnych do ich wykonania nie przekracza 5. W książce znajdziecie też takie receptury, które przygotujecie z 1-2 składników w 5 minut:)

To książka dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni i przygotowywać skomplikowanych dań. Chciałam w niej pokazać, że kuchnia wegańska może być naprawdę prosta. Myślę, że ta idea przypadnie do gustu również osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem oraz tym, którzy na co dzień są zabiegani, zapracowani, a chcą gotować roślinnie.

Książka podzielona jest na 6 praktycznych rozdziałów: śniadania, sałatki, zupy, dania główne, coś słodkiego i kolacje. Poniżej znajdziecie spis treści.

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Większość podstawowych produktów do przygotowania dań znajdziesz w najbliższym sklepie, ale chcę Ci też pokazać kilka ciekawych, mniej znanych składników, które lubię. Być może zechcesz również urozmaicić nimi swoją kuchnię.

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Generalna zasada książki brzmi: minimum wysiłku, maksimum satysfakcji. Jeśli jednak totalny minimalizm na talerzu nie przypadnie Ci do gustu i zechcesz zaszaleć, proponuję dodatkowe składniki, którymi opcjonalnie możesz wzbogacić potrawę. Możesz potraktować przepisy jako bazę wyjściową i inspirację do tworzenia bardziej wymyślnych i skomplikowanych kulinarnych kombinacji.

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Część przepisów nie zawiera glutenu (GF), a niektóre są odpowiednie również dla diety ketogenicznej (KETO).

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Gdzie kupić książkę? Np. TUTAJ, czyli bezpośrednio na stronie wydawcy, lub w Empiku gdzie kupicie też moje pozostałe książki, a także w innych księgarniach.

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

Chciałabym, żeby ta książka posłużyła jako poradnik, jak gotować prosto, szybko i roślinnie. Mam nadzieję, że Cię zainspiruje:)

Moja książka "Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut" + KONKURS

Moja książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” + KONKURS

KONKURS – do wygrania 3 egzemplarze książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” 🙂

Wystarczy, że w komentarzu pod tym postem odpowiesz na pytanie: Jaki masz sposób na szybki, wegański obiad w 15 minut?

Macie czas do piątku 21 stycznia 2022 do 12:00. Wybierzemy 3 najciekawsze odpowiedzi:)

 

ROZWIĄZANIE KONKURSU: Książki trafią do pań Iwonki, Ewy i Marzeny, którym pogratulowałam pod ich komentarzami:)

70 komentarzy

    • Danie jednogarnkowe w stylu leczo ! Można używać sezonowych,polskich warzyw lub tych z puszki jak fasola i kukurydza zmieniając klimat na bardziej meksykański. Wszystko zalać pomidorami z puszki lub passatą. Można wcisać z ryżem,kaszami czy chlebem. Pychota !

      • U mnie w 15 min jest to makaron spagetti w sosie pomidorowym.
        Zasady są proste, zaczynamy od wstawienia wody na makaron.
        W rondelku rozgrzewam odrobinę oliwy, dodaje posiekaną cebulę, czosnek, przysmażam. Dodaję passatę pomidorową i gotuje na lekkim ogniu, dodaję sól, pieprz, oregano i bazylię.
        W międzyczasie gotuję makaron w bardzo słonej wodzie. Gdy makaron się ugotuje wrzucam na talerz, polewam sosikiem i zajadam.

      • Mój szybki sposób to marynowane, usmażone na chrupko tofu, podane z razem jasminowym i brokułem . Można podać z sosem sojowym bądź innym ulubionym i mamy prawie azjatyckie danie na szybko 😉

  1. Najszybciej to makaron z dobrą oliwą, sól, pieprz i uprażona bułka tarta z solą ( mam w lodówce w słoiku)…W weski delux to jeszcze cieciorka…Prawdziwe szaleństwo to szpinak do tego. Generalnie jednak makaron to podstawa szybkich dań… zwłaszcza tych w których w roli głównej jest czyszczenie lodówki 😉 Mam apetyt również na nową książkę 🙂

    • Moim patentem jest pasteryzacja, bo zawsze gotując jakieś danie jednogarnkowe kitram w lodówce 2-3 słoiczki dla mojego leniwca (bigos, fasolka po bretońsku, dał, curry, wszelkie zupki)- on pracuje w domu, więc zawsze ma coś ciepłego 🙂 a tak na szybko to kiedyś pracując w Szwecji, pewna babcia Regina nauczyła mnie kotletów- płatki owsiane zalewasz wrzątkiem, cebulę kroisz w kostkę, selera ścierasz na tarce, dosmaczasz solą i pieprzem, lepisz, obtaczasz w bułce tartej i cyk na patelnię. W międzyczasie gotuje się ryż a ja siekam pomidora, kiszonego ogórka, cebulę i mieszam z jogurtem kokosowym. To taka wersja na wypasie, ale poważnie 15 min i gotowe. Wersja na szybko to azjatycka zupka. Podsmażam na oleju cebulę, czosnek, imbir, marchewkę odkrobaną w julienne, kilka pieczarek, podlewam sosem sojowym, dorzucam pastę miso, suszone glony, trochę pasty tamaryndowca, gochugaru lub sriracha i koncentratu pomidorowego. Zalewam to wodą i po chwili dorzucam makaron ryżowy vermicelli, który nawet nie wymaga gotowania bo po 3 min. jest miękki! Wyrzucam na talerze, posypuję natką pietruszki, kiełkami lub jak mam to świeżą kolendrą. To jest gotowe w 10 minut, chyba że „na bogato” podsmażę do tego wędzone tofu. No i ostatni patent to szybka zupa krem z warzyw al dente. Na wrzątek wrzucam batata lub dynię, pietruszkę, marchewkę, trochę kapusty, czy co mi tam zalega w lodówce- gotuję parę minut… W miedzyczasie podsmażam cebulę (wszystko nabiera smaku po dodaniu smażonej cebuli!). Podgotowane warzywa doprawiam lubczykiem, solą, czarnym pieprzem i smażoną cebulą. Dodaję pomidory z puszki lub mleko kokosowe w zależności czy chcę krem słodki czy kwaskowy. Wszystko dokładnie blenduję o zajadam z tostowanym żytnim chlebem na zakwasie (natartym ząbkiem czosnku), lub na dno miseczki wsypuję błyskawiczne płatki gryczane/ryżowe/ jaglane i to zalewam zupką. Posypuję dużą ilością zieleniny. Uwielbiam takie szybkie dania i pomysłów mam na pęczki, ale nigdy za wiele 😀

      • Aromatyczne puree z dyni i orzechów nerkowca skropione delikatną oliwą. Orzechy najlepiej zostawić na noc do namoczenia. Część dyni pokroić i poddusić na oliwie. Zajmuje to ok. 10 min. Miękką dynię doprawić przyprawami: kuminem rzymskim, słodką papryką, chilli, lubczykiem, kozieradką mieloną, dodać odrobinę syropu z agawy i soku z limonki oraz sól. Dodać wymoczone orzechy. Wszystko dobrze zmiksować. Na wierzch polać oliwą. Tyle! Można podać z pałkami selera. Kolor dania zachwyci każdego i pobudzi kreatywność. Danie syci na długo.

    • Mój sposób na szybki wegański obiad gdy deadline puka do drzwi, lodówka świeci pustkami a o przerwie na obiad mogę zapomnieć to ugotowaną na szybko kasza lub ryż, pokrojone w kostkę tofu i pasta. Tu wkracza pełna dowolność, domowa pasta kanapkowa, smarowidła ze słoika, wegańskie pesto. Gdy mam czas i chcę żeby to danie wyglądało mniej biedańsko, z pomocą przychodzą orzechy/pestki i coś zielonego na wierzch. Takie danie ma ogromną zaletę, jest nie tylko szybkie, łatwe i tanie ale dodatkowo czyści lodówkę zapobiegając marnowaniu.

  2. Mój faworyt: ryż, warzywa (cukinia, bakłażan), pasta curry (gotowa, ale tylko taka z dobrym składem), mleczko kokosowe, trochę przypraw, świeża kolendra i voila! Pyszny obiad w moment.

    • Warzywa na patelnie w stylu greckim z Biedronki, porcja fasoli po bretońsku ( oczywiście własna wcześniej zapasteryzowana) oraz sałata lodowa z octem balsamicznyn i suto w oliwie.
      Koniecznie chrupiąca czerwona papryka słodka w piórka, aby żelazo lepiej przyswoić

      • Moim szybkim daniem są warzywka z patelni 🥕🥦 z makaronem ryżowym🥢 i sosem sojowym. Myślę, że jest to dość uniwersalna potrawa i przypasowałaby większości osób 🤗

  3. Nie mam jeszcze takiego sposobu dlatego właśnie tu zajrzałam i ta książka bardzo przydałaby mi się żeby pomóc mi wystartować z wprowadzaniem weganskich, zdrowych posiłków do mojego menu 🙂 Idealny start Nowego Roku, a że z Vegabanda gotowałam już kilka razy to wiem, że w środku kryją się pyszności 😊!

  4. Wrzątkiem zalewam makaron ryżowy. Robię ekspresowy sos z nerkowców, wody, płatków drożdżowych, suszonego czosnku i cebulki. Nerkowców nie muszę namaczać, bo mam mocny blender 🙂 Na patelni podsmażam wędzone tofu, pokrojone w kostkę. Do lodówki sięgam po umytą już rukolę. I voila, mam szybki, pożywny, wegański obiad 🙂

  5. U mnie na szybko bardzo sprawdza się: ryż, warzywa (cukinia, bakłażan), pasta curry (gotowa, ale tylko taka z dobrym składem), mleczko kokosowe, trochę przypraw, świeża kolendra i voila! Pyszny obiad w moment.

    • Mój szybki obiad to Spaghetti .Rozgniatamy tofu wędzone moje ulubione podsmażane na patelni przyprawiam ,w między czasie gotuje makaron ,następnie do podsmażonego tofu dodaje passatem pomidorowa i to w sumie tyle wszystko razem mieszamy i gotowe .

  6. Mój sposób na szybki wegański obiad to zupy krem. Wystarczy (niestarannie!) pokroić warzywa i wrzucić je do garnka razem z przyprawami. Gdy składniki zmiękną chwilę blendujemy i obiad jest gotowy w kilka minut! Mój ulubiony krem gotuję z batata i czerwonej soczewicy, podkręcam go na meksykańską nutę – kuminem, chilli i kolendrą. 🙂

  7. Najszybszy obiad to spagetti a’la bolognese. Na patelni duszę cebulkę i warzywa mrożone, jak zmiękną dorzucam pomidory w puszcze. Jak mam więcej czasu to tę część sosu blenduję. Na osobnej patelni podsmażam tofu z przyprawami. Jeżeli nie mam czasu to wszystkie warzywa i tofu robię na jednej patelni i zalewam tylko pomidorami. Dorzucam wszystko do ugotowanego makaronu i gotowe.

  8. Jak nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu, to robię na szybko warzywa na patelnię z mrożonki dodaje do tego tofu i podaje z ryżem bądź makaronem. W zależności od użytej mieszanki czy dodanych przypraw ten szybki obiad może mieć naprawdę wiele smaków.

    • Szybki to bedzie moj ulubiony obiad, ktory jem codziennie. Wiem moze monotonnie ale moj organizm chyba tego wlasnie potrzebuje. Do naczynia zeliwnego wrzucam brukselke, buraka, slodkie ziemniaki, ciecierzyce I co tam mam jeszcze pod reka, dodaje kurkume w proszku I cumin wraz z oliwa I do pieca. Pozniej odrobina hummusu I gotowe a jakie pyszne💕

  9. Gratulacje! Bardzo lubię przepisy z bloga, zdjęcia też są super, a minimalizm w książce to jest to, czego ostatnio w naszej kuchni brakuje… W naszej rodzinie sytuacja jedzeniowa jest skomplikowana, lecz mamy jeden obiad z gatunku „szybkie 15 min”, który pasuje zarówno wege mężowi, synowi smakoszowi i córce niejadce. Makaron pełnoziarnisty z pesto 🙂 na patelni podduszam pokrojoną cebulę wraz ze startą na tarce marchewką, pokrojone w kostkę ziołowe tofu, dodaję przyciśnięty Czosnek, słoiczek dobrego pesto. Doprawiam według uznania Domowników i mieszam z makaronem. Można dodać kukurydzę lub czerwona fasolę jeśli ktoś ma smak 🙂 W wersji na bogato posypuję nerkowcami. Smacznego!

  10. Mój absolutnie hitowy sposób na obiad w 15 minut, to tortilla. Można robić ją na tysiące sposobów. Ryż, gyros, tofu, warzywa. Na ciepło, na zimno. Zawsze działa. Moja ulubiona opcja, której zrobienie naprawdę zajmuje tylko kilka minut, to gotowy gyros roślinny na ciepło, kiełki, sałata, pomidor i wegański majonez. Bellisimo! 🙂

  11. Moim sposobem na szybki i zbilansowany obiad są pełnoziarniste tortille, których zapas zawsze trzymam w szafce 🙂 Największą zaletą tortilli jest to, że można w nie „upchać” dużo warzyw, także resztek z gotowania innych potraw. Wystarczy tylko dodać źródło białka np. podsmażone tofu lub ciecierzycę, przyprawić i podlać dobrym sosikiem (moim faworytem jest sos tysiąca wysp, czyli ketchup i wegański majonez :D). Pyszny obiad gotowy, a całość zajmuje mniej niż 10 minut 🙂

  12. Szybkie i meeeeega comfort-foodowe: wstawiam wodę na makaron, w tym czasie podsmażam na oliwie garść pokrojonych na pół mini-pomidorków i czosnek (mogą być takie już nieapetyczne i podmarszczone, więc zero waste!), jak się rozpadną i puszczą soczek to doprawiam solą i pieprzem, blenduję je z połówką awokado i dodaję powstały sos do ugotowanego makaronu. Powstaje MEGA kremowe i pełne smaku danie, coś wspaniałego 🙂

  13. Trochę więcej niż 15 minut, bo trzeba ugotować makaron – biedna wersja pasta gialla czyli podsmażona starta cukinia, płatki drożdżowe i makaron. Obłędnie pyszne! 🤩

  14. Mój sposób na szybki i zdrowy obiad w 15 minut to… uruchomienie laptopa i otwarcie strony veganbanda! U Was są najpyszniejsze przepisy, z których najczęściej korzystam. Mam dwie córki: 4 lata i 2 lata: bardzo często otwieramy zakładkę Kinderparty oraz Dla Malucha. Dzieciaki zawsze chętnie próbują potraw, które im proponuję, a dobrze wiemy, jak ważne jest to dla rodzica!
    Książka ułatwiłaby mi jeszcze bardziej szykowanie posiłków – dobrze wiemy, ze z dwójką maluchów każda minuta jest na wagę złota <3

  15. A ja lubię tak na szybko zrobić kapustę pieczoną z sosem tahini i może być młoda,”stara”,pekińska lub pak choi .Chwila na patelni z jednej i drugiej strony ,sole i posypuje kuminem i siup do piekarnika te na chwilkę max 5minut robię sosik z tahini ,masła orzechowego,soku z cytryny ,miodu ,sosu sojowego .Polewam kapustke ,posypuje natka lub kolendrą i ….pożeram 😄

  16. Czasami brakuje czasu na przygotowanie posiłku, który dodatkowo przypasuje wszystkim domownikom. W zeszłym roku zafundowałam sobie zamrażarkę, by w sezonie letnim/jesiennym robić zapasy na zimę:)
    Ostatnio hitem okazał się sos z dyni i pomidorów suszonych. Przepis jest prosty: wyciągam z zamrażalnika kilka kostek upieczonej dyni i rozmrażam (jak czas goni to w mikrofali). W tym czasie nastawiam makaron pełnoziarnisty lub makaron z soczewicy. Rozmrożoną dynię blenduję z pomidorkami suzonymi z oleju, oliwą , czosnkiem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty to dodaję wody. Doprawiony sos mieszam z makaronem. Żeby podbić wartość odżywczą dosypuję uprażone pestki dyni lub pestki słonecznika, czasami posypuję natką.
    Zarówno dzieci jak i mąż wsuwają aż się uszy trzęsą, a ja jako matka mam poczucie dobrze spełnionej misji 🙂

  17. Mój sposób na szybki obiad to wykorzystanie składników, które zawsze mam w kuchni – cieciorki, szpinaku i makaronu. Chwilą moment… i taaadaam… mamy gotowy makaron ze szpinakiem, ciecierzycą i czosnkiem! Czasem dodaję jogurt kokosowy (jak w jednym z Twoich przepisów 😉), innym razem suszone pomidory, a czasami pieczarki – w zależności od tego co trafi mi w ręce 😀

  18. Kiedy nie mam czasu na gotowanie, często przygotowuję wegańskie curry. Wystarczy tylko cebula, czosnek, papryczka chili, imbir oraz oliwa, następnie przyprawy oraz ciecierzyca, soczewica, pomidory oraz mleko kokosowe. Na wierzch zawsze daję dużą dawkę liści kolendry. Smakuje wyśmienicie z awokado. Zawsze staram się mieć zapas ugotowanej soczewicy.. ale w razie wypadku, można wszystkie cztery składniki użyć z puszki. I zrobione!

  19. Szybki obiad kojarzy mi się z momentami, kiedy mam dużo spraw na głowie, bywam zestresowana, wiec smacznym posiłkiem chce sobie poprawić humor. W tej sytuacji idealnie sprawdzi się kasza gryczna, na mleku migdałowym, z migdałami i gruszkami. Danie lekko śniadaniowe, ale idealnie nadaje się na szybki i energetyczny obiad na słodko!

  20. Makaron razowy, sos pomidorowy (pomidory z puszki, cebula i czosnek z przyprawamii) warzywa (cukinia, papryka i czerwona cebula) grillowane na patelni.

  21. U mnie zawsze na szybko sprawdza się omlet z mąki z ciecierzycy. Duszę warzywa jakie w danej chwili mam np. Cebulę, czosnek, pieczarki, papryka, pomidor, szpinak, tofu, przyprawiam i zalewam wymieszaną wodą z mąka z ciecierzycy. Czasami dodam jeszcze kaszę z dnia poprzedniego czy ciecierzycę z zalewy i gotowe. Ja i 10 miesięczna córeczka uwielbiamy 😊

  22. Oto przepis na wegański 15-minutowy obiad:
    1. wstawiam wodę, gotuję kaszę pęczak lub ryż basmanti
    2. w międzyczasie robię surówkę: kroję pora na cieniutkie paseczki, dodaję pół puszki kukurydzy, pół startego jabłka, przyprawy sól, pieprz.
    5. do ugotowanej kaszy pęczak lub ryżu dodaję curry, resztę kukurydzy z puszki, czerwoną fasolę, zielony groszek + podają z surówką z pora i kukurydzą.
    To wszystko! dzięki temu, że jest w tym daniu kasza/ryż i w tym daniu znajduje się też groszek i czerwona fasola, to danie jest mega sycące, a curry nadaje egzotycznego smaku.

  23. Moje Express danie w 15 minut:
    Sos do Spaghetti .Z ciecierzycy, pomidorow z puszki,passaty cebuli i czosnku
    Nugetsy w chrupiącej panierce z tofu w cieście z maki z ciecierzycy ,optulone w płatkach kukurydzianych i płatkach drożdżowych ,na patelnie i są chrupiące nugetsy 🙂
    Smacznie i szybko i to co najbardziej mnie cieszy ,ze moi nie weganinie, ba wegetarianinie smakują te dania 😇🥰

  24. Zagotowac wode na makaron spaghetti. W miedzyczasie umyc 3 niewielkie cukinie (ok 500-600g calosc) i zetrzec na grubych oczkach. Na rozgrzana sucha patelnie wrzucic troche platkow chilli i podprazyc. Wlac olej, rozgrzac i wrzucic rozgniecione zabki czosnku (ja daje 5-6 ale trzeba dopasowac do swoich upodoban) podsmazyc chwile i dorzucic odcisnieta z soku cukinie. Smazyc razem 2-3 minuty, mozna dodac troche soku z cukinii jesli jest za suche. Doprawic do smaku sola i czosnkiem granulowanym. Dorzucic ugotowany w miedzyczasie makaron i wymieszac. Nakladac na talerze,posypac platkami drozdzowymi lub weganskim „parmezanem”. Smacznego

  25. Ten stan kiedy wracasz do domu po ciężkim dniu, w brzuchu burczy tak bardzo, że współpasażerowie z tramwaju zastanawiają się czy jakieś dzikie zwierzę nie podróżuje razem z nimi, a lodówka świeci pustkami? Wtedy zawsze na ratunek przychodzi mi turboszybkie i turbosycące
    (i turbotanie 😉 ) spaghetti z granulatem sojowym! W jednym garnku bulgota sobie granulat przyprawiony według uznania, ja lubię smaki umami więc płatki drożdżowe i papryka wędzona się przydaje. W drugim rondelku makaron, a w trzecim podsmażam cebule i duuuużo czosnku, dodaje pomidory z puszki, doprawiam i na koniec wsypuję granulat. Pyszotka, cała rodzinka uwielbia!

  26. Przepis: Twój kolor x3 i 3×3 min
    dla dwóch osób

    Sedno:
    czosnek i oliwa + 3 warzywa w tym samym kolorze (każde po około 100 -150 g.).
    Jeśli przyprawy, to w tym kolorze co warzywa.
    Sól i pieprz stosuj według Twojego smaku (patrz krok 3).
    Krok 1: Podziel warzywa na twarde i miękkie i pokrój je, jak lubisz. Twarde pokrój drobniej.
    Krok 2: Zaczynając od najtwardszych warzyw – 3 min obsmaż z oliwą i czosnkiem. Uwaga: wszystkie warzywa są delikatne – lubią zatem delikatną rękę i średni stopień grzania 🙂
    Krok 3: Dodaj pozostałe warzywa i obsmaż kolejne 3 minuty.
    Krok 4: Warzywa podlej szklanką wody (polecam osoloną jeszcze ciepłą wodę) i podduś 3 minuty. Gotowe!

    Krok 5: Na większy głód – dodaj ugotowany makaron lub ryż – też najlepiej w kolorze warzyw (150 g.). Obojętnie jaki. Taki jak lubisz i taki, jaki możesz spożywać (bezglutenowy?). Ewentualne wykończenie: prażone ziarno słonecznika 🙂

    Zatem idąc na zakupy: zaplanuj kolor potrawy. Może będzie sezonowy? Kup 3 warzywa i makaron lub ryż (krok 0).

    Przykłady:
    Fasola zielona, brokuł, zielony groszek.
    Ziemniak, pietruszka korzeń, kalafior.
    Kalarepa, brokuł, szpinak.
    Dynia, marchew, papryka.

    Smacznego! 🥦🍅🌽

  27. Produktem, który króluje u mnie w kuchni są ziemniaki, ziemniaczki, pyry. Starte łączę z mąką z cieciorki i cebulką pokrojoną w kostkę i wychodzą przepyszne placki ziemniaczane. Trochę kiszonej kapusty i obiad marzenie.

  28. Z przerażeniem odkryłam, że w lodówce pustki, a przecież dziś niedziela (nigdy nie robię zakupów w niedzielę!). Szybki przegląd zawartości i stwierdziłam, że nie jest tak źle….. brokuł, dwie marchewki, cebula, kostka tofu…… do tego orkiszowy makaron penne oraz sos sojowy, sól i pieprz. Makaron smażony z warzywami, brzmi smacznie, zdrowo i szybko!

  29. Przepis: Twój kolor x3 i 3×3 min
    dla dwóch osób

    Sedno:
    czosnek i oliwa + 3 warzywa w tym samym kolorze (każde po około 100 -150 g.).
    Jeśli przyprawy, to w tym kolorze co warzywa.
    Sól i pieprz stosuj według Twojego smaku (patrz krok 3).
    Krok 1: Podziel warzywa na twarde i miękkie i pokrój je, jak lubisz. Twarde pokrój drobniej.
    Krok 2: Zaczynając od najtwardszych warzyw – 3 min obsmaż z oliwą i czosnkiem. Uwaga: wszystkie warzywa są delikatne – lubią zatem delikatną rękę i średni stopień grzania 🙂
    Krok 3: Dodaj pozostałe warzywa i obsmaż kolejne 3 minuty.
    Krok 4: Warzywa podlej szklanką wody (polecam osoloną jeszcze ciepłą wodę) i podduś 3 minuty. Gotowe!

    Na większy głód – dodaj ugotowany makaron lub ryż – też najlepiej w kolorze warzyw (150 g.). Obojętnie jaki. Taki jak lubisz i taki, jaki możesz spożywać (bezglutenowy?). Ewentualne wykończenie: prażone ziarno słonecznika 🙂

    Zatem idąc na zakupy: zaplanuj kolor potrawy. Może będzie sezonowy? Kup w tym kolorze 3 warzywa i makaron lub ryż (krok 0).

    Przykłady:
    Fasola zielona, brokuł, zielony groszek.
    Ziemniak, pietruszka korzeń, kalafior.
    Kalarepa, brokuł, szpinak.
    Dynia, marchew, papryka.

    Smacznego! 🥦🍅🌽

  30. Moim ulubionym przepisem jest włoska sałatka ziemniaczana z rukolą, suszonymi pomidorami, kaparami i czerwoną cebulą. Przygotowane wyżej wymienione składniki wystarczy polać oliwą i sokiem z cytryny i doprawić zmielonym pieprzem, może być kolorowy.

  31. Mój szybki, wegański obiad w 15 minut to rozgrzewające curry warzywne – idealne danie na jesienną słotę i zimowy pochmurny dzień. To takie moje ulubione comfort food, które rozgrzewa i natychmiast poprawia humor 🙂

    Poniższy przepis dotyczy czterech porcji.

    Na głębokiej patelni podsmażam na odrobinie oleju kokosowego pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Dodaję szklankę warzywnego bulionu, puszkę mleczka kokosowego, pokrojony w kostkę batat, pokrojoną w półksiężyce marchewkę, puszkę ciecierzycy, orzechy nerkowca (nie muszą być siekane), przeciśnięty przez praskę do czosnku kawałek imbiru, oraz łyżkę żółtej pasty curry (zamiennie z zestawem przypraw: kmin, kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, słodka czerwona papryka). Przykrywam i gotuję pod przykryciem 5-10 minut (w zależności czy lubimy miękkie warzywa, czy lekko chrupkie). Podaję z ryżem basmanti, skropione limonką i dekoruję odrobiną świeżej kolendry.

  32. Żeby zdrowo jeść, latem zamieniam się w człowieka-słoik. Spędzam długie godziny na przerabianiu pomidorów, papryk, bakłażanów (w tym roku przerobiłam ok. 70 kg pomidorów!!!) i potem nawet jak mi się nie chce gotować, to wyciągam spod łóżka (w kuchni przestały się mieścić…) słoik z gotowym sosem, z czosnkiem, cebulą, świeżymi ziołami, podgrzewam, dodaję tofu lub fasolę z puszki jako źródło białka (albo nawet gotuję strączkowy makaron, jeśli nawet tofu nie chce mi się kroić).

  33. Idealnym przepisem na szybki obiad jest wegańskie curry. Wystarczy jedna głęboka patelnia, cebula, czosnek, imbir, papryczka chili, przyprawy (lubię sobie posypać), a następnie pomidory z puszki, mleko kokosowe, ciecierzyca oraz soczewica (zwykle mam zapas w lodówce, ale nawet jeśli tam są pustki, to można z puszki). Pod koniec dodaję mnóstwo liści kolendry oraz awokado do zagryzki. Mniam!

  34. Wegańska papka: pomidory z puszki/ passata pomidorowa. Fasola i kukurydza – również puszkowe bądź słoikowe . Tofu wędzone, bo takiemu to już w sumie nic nie brakuje, można wciągać i solo prosto z paczki (testowałam). Wszystko do garnka. Przyprawy – dużo chilli, bo ostre dobre. Papryczka slodka, wędzona – jakieś zioła, wiadomo, dla zdrowotności. 6 min 42 sekundy i do stołu podano! A do tego król kasz Wiecznie Gdzieś Śpieszących: kuskus. Aksamitny, puszysty, urodziwy kuskus. 5 minut i gotowy! Nie trzeba nawet garnka angażować (i zmywać potem, tracąc niepotrzebnie dopiero co przyswojone kalorie). Same plusy, zero minusów 🙂

  35. Smażę to co mam w lodówce + ugotowany makaron + posypuję dużą ilością płatków drożdżowych. DZIAŁA ZA KAZDYM RAZEM.

  36. Mój sposób na szybki wegański obiad gdy deadline puka do drzwi, lodówka świeci pustkami a o przerwie na obiad mogę zapomnieć to ugotowaną na szybko kasza lub ryż, pokrojone w kostkę tofu i pasta. Tu wkracza pełna dowolność, domowa pasta kanapkowa, smarowidła ze słoika, wegańskie pesto. Gdy mam czas i chcę żeby to danie wyglądało mniej biedańsko, z pomocą przychodzą orzechy/pestki i coś zielonego na wierzch. Takie danie ma ogromną zaletę, jest nie tylko szybkie, łatwe i tanie ale dodatkowo czyści lodówkę zapobiegając marnowaniu.

  37. Moim ulubionym szybkim obiadem jest smażony makaron ryżowy z przyprawą do makaronu, kupioną w sklepie z przyprawami świata we Wrocławiu. Do makaronu dorzucam pokrojone pomidory suszone w oleju. Danie podaje posypane szczypiorkiem. Jak chce zjeść na bogato to dorzucam jeszcze podsmażony roślinny boczek. Pychota

  38. Ulubiony to makaron ( jakikolwiek kształt w sumie, pełnoziarnisty albo z edamame) z sosem z hummusu rozcieńczonego woda z makaronu z dodatkiem dużej ilości płatków drożdżowych, czarnej soli i pieprzu. Do tego skrojone pomidorki koktajlowe. Do tego mogą być jakieś inne warzywa obok : )

  39. Aaaaaa!!!! Muszę ją mieć! Jak się nie uda pobiegnę do empiku!

    Podam 3 propozycje, bo nie mogę już dużej rozkminiać, która będzie lepsza :).

    Przepis 1 – mało ludzi do wykarmiania
    „Placuszki z kukurydzą”
    Potrzebne składniki:
    – Puszka kukurydzy
    – Garść słonecznika
    – 2 łyżki mąki
    – 5 jajek lub jego odpowiedników z siemienia
    – olej
    Wszystkie składniki mieszamy w misce i łyżką do zupy wlewamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron i gotowe!

    Przepis 2 – dużo ludzi do wykarmiania
    „Zaskakujące spaghetti – każdy chce przepis”
    – Ukochany makaron
    – 1 puszka pomidorów w puszce lub pół pasaty
    – 2 cebule
    – 1 łyżka miodu
    Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, bazylia, oregano.

    Nastawiamy wodę na makaron, gotując zgodnie z instrukcją. W tym czasie kroimy cebulkę na grubą kostkę i dusimy. Dodajemy passatę oraz przyprawy. Wszystko blendujemy na gładko z płaską łyżką miodu. Mieszamy sos z makaronem jak w prawdziwej włoskiej knajpie! Goście błagają o przepis (to chyba zasługa zmiksowanej cebuli i miodu) :D.

    Przepis 3
    „Kapucha na szybciocha”
    Składniki:
    – Zwykła biała słodka kapusta – ilość wg uznania
    – 3 Ziemniaki
    – 2 Cebule
    – Resztki warzyw z lodówki (opcjonalnie)
    – Olej

    Kroimy cebulę w dużą kostkę. Szklimy na patelni. W tym czasie kroimy niedbale w gigantyczną kostkę kapustę, dorzucamy do cebuli – przykrywamy. Obieramy i kroimy w dużą kostkę ziemniaki. Wrzucamy do garnka. Wszytko od czasu do czasu mieszamy. Solimy i pieprzymy. Wszystko dochodzi, gdy my przygotowujemy talerze i widelce.
    Przyznaje się bez bicia, że ostatni przepis pochodzi z bloga http://www.swojskozfasolka.pl , ale na stałe wszedł w moje menu, bo przypomina babciną zasmażaną kapustę z dzieciństwa :).

  40. Wegański obiad w 15 minut w moim wykonaniu to ugotowana delikatnie brukselka, następnie przysmażona na patelni na oliwie z dodatkiem ziół, fasoli szparagowej i pieczarek. Wszystko zalane sosem sojowym w połaczeniu z masłem orzechowym, sezamem, pestkami dyni i płatkami chilli. Idealnie pasuje do makaronu ryżowego lub kaszy, które gotuje w trakcie. Smak podkreśla dodana obok lampka wina.

  41. Makaron ryżowy lub ryż z warzywami w salsie z cukinii.
    Jesienią robię zaprawy z własnych warzyw, m.in. ketchup z cukinii. Przez całą zimę mam prosty obiad w zabiegany dzień.
    Po 1½ garści makaronu lub po porcji ryżu nastawić do gotowania. Pokroić cebulkę, podsmażyć na patelni. Dodać przyprawy i cieciorkę konserwową, fasolkę, szpinak mrożony czy inne „szybkie w obróbce” warzywka. Po chwili zalać salsą, wycisnąć czosnek. Troszkę odparuje i można podawać z ciepłym makaronem.

  42. Szybki obiad? Kaszę kuskus zalewam wrzątkiem i odstawiam. W misce blenduję ciecierzycę (ze słoiczka) z odrobiną aquafaby, siemienia lnianego, mąki, ulubionych przypraw, pestek słonecznika – wszystko w takich proporcjach, żeby powstała zwarta, gęsta masa. Smażę burgery po kilka minut z każdej strony. Robię sałatkę z pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych i cebuli z dodatkiem pieprzu i oliwy z oliwek. Na talerz wykładam łyżkę kaszy, burgera i sałatkę. Pełny, smaczny, szybki obiad gotowy.

  43. Piekę warzywa raz na kilka dni, w lodówce mam też słoiczek z porcją sosu tahini. Więc jak chcę na szybko – pieczone warzywa (najczęściej z przyprawami) dodaję sos, pestki granata (najczęsciej obrany też czeka w lodówce w słoiczku), prażone platki mgdałów lub siekam pistacje, solidna porcja natki pietruszki, można posolić jak ktos lubi… Jeśli potrzebna jest dla bilansu makroskładnikówporcja białka kroję w kostkę wędzone tofu. Dla mnie małmazja…

  44. Moim sposobem na szybki obiad są warzywka z patelni 🥕🥦, a do tego makaron ryżowy 🥢 i sos sojowy
    Myślę, że takie danie przypasowałoby większości osób 👱‍♀️👱‍♂️, bo jest uniwersalne 🤗

  45. Mój sposób na szybki wegański obiad to surowa kuchnia RAW. Szybko, smacznie i zdrowo. Jest wiele dań, które można wyczarować w 15 minut, zachowując przy tym maksimum składników odżywczych dzięki którym możemy być zdrowi i mieć dobre samopoczucie. Jednym z moich faworytów jest obiad z dwóch dań oczywiście w mniej niż 15 minut: zupa pomidorowa z ,,ryżem” i makaron z sosem słodko-kwaśnym posypany ,,parmezanem” 🙂

    ZUPA POMIDOROWA Z ,,RYŻEM”
    -500 g dojrzałych pomidorów malinowych
    -1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
    -przyprawy: różowa sól kłodawska nierafinowana, pieprz ziołowy, bazylia, lubczyk, liść laurowy.
    Wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę. Jako ryż dodajemy garść wymoczonych wcześniej aż zmiękną i odsączonych pestek słonecznika. Posypujemy świeżym koperkiem. Możemy delikatnie podgrzać do około 40 stopni aby zachowało wszystkie wartości odżywcze.

    MAKARON Z SOSEM SŁODKO-KWAŚNYM I ,,PARMEZANEM”
    Z cukinii robimy makaron np. za pomocą obieraczki Julienne. Lekko solimy i odkładamy na chwilę aby zmiękł. W tym czasie robimy sos: blendujemy 1 mango, pół awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka curry, kilka suszonych pomidorów, kawałek czerwonej cebuli, sok z cytryny, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki, papryka słodka, chili i sól. Gotowym sosem polewamy makaron a na górę posypujemy parmezanem. Parmezan to 2 łyżki zmielonych orzechów brazylijskich pomieszanych z 1 łyżką płatków drożdżowych nieaktywnych.

    Smacznego 🙂

  46. Mój szybki sposób to marynowane, usmażone na chrupko tofu, podane z razem jasminowym i brokułem . Można podać z sosem sojowym bądź innym ulubionym i mamy prawie azjatyckie danie na szybko 😉

  47. Danie w 15 minut to moja specjalność 😉
    Na stanie dwójkę dzieci mam,
    Więc czasu za bardzo nie mam.
    Śniadania, obiadki, lunche i brunche
    Jak ja ciągle z tym walczę…
    Okey, okey, moja droga,
    W kuchni postanie w końcu moja noga,
    15 minut to czasu kupa,
    Tak, tak! To jest to! Dzisiaj będzie weganska zupa!
    Blender odpalam, marchewki szykuje,
    Nawet nie czuje jak fajnie rymuje,
    Do tego pietruszka, por i ogórek!
    Który kiszony ma garniturek.
    Woda, orzeszki nerkowca, przyprawy
    Nie jest z tym wcale dużo zabawy.
    Wszystko blenduje,
    Ogórek nie!
    Ogórek sobie na tarce trę,
    Zupkę przelewam do garnuszka,
    Który ma fajne 2 srebrne uszka.
    Podgrzewam chwilkę,
    Dosłownie minut pięć,
    Zaraz już będziemy zupkę pyszną jeść,
    Makaron też można ugotować między czasie,
    Albo ziemniaczki w kosteczkę- też da się!
    I taki obiadek moi mili,
    W 15 żeśmy zrobili 🙂

  48. Mój sposób na obiad w 15 minut, hmm…
    Po pierwsze zupa – w lodówce zawsze znajdzie się słoik bulionu 🙂 Więc podsmażam cebulę (pokrojoną w piórka), dodaje czosnek, po chwili przyprawy (np. cynamon, paprykę, tymianek). Po chwili dodaje czerwoną soczewicę (oczywiście wypłukaną w wodzie), chwilę podsmażam całość. Następnie wlewam pomidory krojone w puszce i bulion warzywny. Całość zagotowuje, doprawiam i podaję z koperkiem i odrobiną jogurtu.

    Innym sposobem na szybki obiad jest ryż z ciecierzycą w sosie kokosowo-pomidorowym. Kiedy gotuje ryż (około 10 minut na wolnym ogniu – gotuję taki nie pakowany w torebki), na patelni smażę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaje czosnek. Następnie dodaje przyprawy (np. kurkuma, papryka, chili), po chwili dodaję mleczko kokosowe, odsączoną ciecierzycę (zalewę oczywiście należy zostawić do przygotowania majonezu albo naleśników albo kremu) i pomidory krojone w puszce. Całość gotuje do zgęstnienia. Doprawiam. Podaję z kapustą kiszoną albo rukolą.

    To są moje sprawdzone przepisy 🙂 Polecam 🙂

  49. 15 minut to bardzo mało czasu, dlatego muszę zdecydować się na proste, a przy tym smaczne rozwiązanie, ponadto przygotowane z latwo dostępnych składników. Stawiam więc na spaghetti bolognese, którego bazą jest tofu z dodatkiem warzyw, oliwy z oliwek i czerwonego wina. Oczywiście wziąłem pod uwagę, że najczęściej gotuję dla dwóch osób, więc to także świetne danie na kolację we dwoje, moja narzeczona bardzo lubi takie klimaty. 🙂

  50. Uwielbiam naleśniki. Dla mnie najprostsze pod słońcem to – z kaszy gryczanej. Kaszę gryczaną niepaloną wcześniej moczę przez noc. Następnie ją płuczę i blenduję ze szklanką wody, dodając sól do smaku i wrzucam na rozgrzaną patelnię, smażąc blina po 3 minuty z każdej strony. I gotowe. Można podawać z różnymi farszami (z warzyw lub owoców) – ja uwielbiam z dżemem wiśniowym 🙂

  51. Makaron w sosie pomidorowo-orzechowym. Słoik sosu pomidorowego własnej produkcji musi być zawsze w domu, inaczej się nie liczy.
    A że nie zawsze mam ochotę na tofu, albo jakieś zamienniki mięsa, to kiedyś, zupełnie przypadkiem wrzuciłam do pomidorów łychę masła orzechowego. I… kupiona, sprzedana, zakochana! Tak więc, jest warzywo (chociaż pomidor jest jednak owocem), są węglowodany i jest białko (z masła orzechowego). Dla podbicia smaku i zdrowotności danie zostaje wieńczone odrobiną nieaktywnych płatków drożdżowych. Szybko, prosto i diablo smacznie!

  52. Najlepsze dania powstają w dwudzionku. Sprawą nadrzędną i honorową jest wyczyszczenie lodówki raz na tydzień, w związku z czym wszystko do siebie wtedy pasuje.
    Boczniaki, które we wtorek nie chciały stworzyć duetu z papryką.
    Pietruszka , która w czwartek do chińszczyzny – ni w ząb.
    Cukinia, zakupiona emocjonalnie nie znalazła swojego miejsca w całym tygodniu.
    Mój pomysł na danie w 15 minut:
    wyczyszczenie lodówki, zero waste, szczypta serca i czekająca książka.
    Wszystko wtedy do siebie pasuje i smakuj

Skomentuj