Mrożony koktajl jaglany „słony karmel”

  • 5 min
  • 7 składników
98%

Składniki:

  • rozgotowana kasza jaglana 1 filiżanka
  • daktyle 1 filiżanka
  • gorąca woda 1 filiżanka
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • mleko roślinne (u mnie owsiane lub sojowe) 1 szklanka
  • sól (u mnie himalajska) 1/2 łyżeczki

Koktajl z kaszy jaglanej, bananów, daktyli i masła orzechowego o smaku słonego karmelu. Energetyczny, chłodzący i nawadniający. Idealny na upały.

DSC_1228_2

Mrożony koktajl jaglany „Słony karmel”

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam na noc filiżanką gorącej wody.
  2. Ugotowaną do miękkości kaszę jaglaną, mleko roślinne, banany i namoczone daktyle (razem z wodą) schładzam w lodówce.
  3. Wszystkie schłodzone składniki oraz masło orzechowe i sól blenduję na gładki koktajl.
  4. Podaję z kostkami lodu (jeżeli macie blender, który kruszy lód, zblendujcie kostki lodu z resztą składników. Ja używam tego).
  5. Jeżeli wolicie bardziej gęstą konsystencję, dodajcie więcej kaszy jaglanej, a jeśli bardziej rzadką – więcej mleka roślinnego.

Smacznego!

DSC_1225_2

Mrożony koktajl jaglany „Słony karmel”

DSC_1233_2

Mrożony koktajl jaglany „Słony karmel”

DSC_1243_2

Mrożony koktajl jaglany „Słony karmel”

Brak komentarzy

Skomentuj