Składniki:
- rozgotowana kasza jaglana 1 filiżanka
- daktyle 1 filiżanka
- gorąca woda 1 filiżanka
- dojrzałe banany 2 sztuki
- masło orzechowe 2 łyżki
- mleko roślinne (u mnie owsiane lub sojowe) 1 szklanka
- sól (u mnie himalajska) 1/2 łyżeczki
Koktajl z kaszy jaglanej, bananów, daktyli i masła orzechowego o smaku słonego karmelu. Energetyczny, chłodzący i nawadniający. Idealny na upały.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam na noc filiżanką gorącej wody.
- Ugotowaną do miękkości kaszę jaglaną, mleko roślinne, banany i namoczone daktyle (razem z wodą) schładzam w lodówce.
- Wszystkie schłodzone składniki oraz masło orzechowe i sól blenduję na gładki koktajl.
- Podaję z kostkami lodu (jeżeli macie blender, który kruszy lód, zblendujcie kostki lodu z resztą składników. Ja używam tego).
- Jeżeli wolicie bardziej gęstą konsystencję, dodajcie więcej kaszy jaglanej, a jeśli bardziej rzadką – więcej mleka roślinnego.
Smacznego!
Brak komentarzy