Składniki:
- mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- chilli w proszku do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- ew. kakao do posypania
- ew. owoce do podania
Aksamitny i kremowy torcik czekoladowy z pikantną nutką chilli. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Mus czekoladowy z nutką chilli z 3 składników
Wykonanie:
- Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Do garnuszka przekładam gęstą część z puszek mleka kokosowego, połamane na kostki czekolady i chilli.
- Powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie aksamitna masa.
- Masę przelewam do małej tortownicy (u mnie 16 cm). Jeśli Twoja tortownica nie jest całkiem szczelna, wyłóż ją folią spożywczą.
- Po przestygnięciu wstaw na noc do lodówki, żeby masa stężała.
- Przed podaniem możesz posypać kakao.
Smacznego!

Mus czekoladowy z nutką chilli z 3 składników

Mus czekoladowy z nutką chilli z 3 składników
Witam serdecznie, czy zamiast mleka kokosowego można dodać np. migdałowe?
niestety nie, musi być gęsta czesc mleka kokosowego…
Można do srodka sypnac jakichs posiekanych orzeszkow prawda?
jasne:)
Zrobiłam, bardzo prosty, ale na tym zalety tego musu się kończą. Wyszedł mi 2 razy mniejszy niż na zdjęciach, a smak byl bardzo dziwny. Poczestowalam nim 8 osób, tylko jednej smakowało. A mogłam inaczej wykorzystać mleczko i przede wszystkim czekoladę 🙁
Przykro mi, że nie smakowało…:( Ja robię w małej tortownicy 16 cm, wtedy jest wysoki, jak na zdjęciach.
Smak jak dla mnie świetny.
Jeżeli ktoś nie ma tortownicy, dobrą opcją jest przelanie go do salaterek w charakterze zimnego budyniu (osobiście podawałam z wiśniami).
Przez skrzepnięciem świetnie nadaje się na wersję pitnej czekolady z chilli :).
Niestety Nam coś nie poszło, ponieważ po roztopieniu czekolady razem z mleczkiem oczywiście ta gestsza częścią na wolnym ogniu zaczął oddzielać się albo tłuszczyk z czekolady ale potem po chwili jak się schodziło pokazały się białe smugi. Tak wiec nie wiem gdzie popełniłam błąd? Jakieś rady
hm… szczerze mówiąc nie wiem:((
Czy można tym przełożyć biszkopt na tort?
można:)
Bardzo dobry deser. Mega łatwo się robi, prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Na stałe zostanie w moim menu.
Dziękuję za doskonały pomysł
Bardzo się cieszę! Smacznego!:)
Mnie się nie zsiadło. Wyszedł mus A nie stała konsystencja. Gdzie popełniłam błąd? Ktoś może mi podpowie ?