Mus czekoladowy z nutką chilli z 3 składników

  • 5 min
  • 5 składników
91%

Składniki:

  • mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • chilli w proszku do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • ew. kakao do posypania
  • ew. owoce do podania

Aksamitny i kremowy torcik czekoladowy z pikantną nutką chilli. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Mus czekoladowy z nutką chilli z 3 składników

Wykonanie:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Do garnuszka przekładam gęstą część z puszek mleka kokosowego, połamane na kostki czekolady i chilli.
  3. Powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie aksamitna masa.
  4. Masę przelewam do małej tortownicy (u mnie 16 cm). Jeśli Twoja tortownica nie jest całkiem szczelna, wyłóż ją folią spożywczą.
  5. Po przestygnięciu wstaw na noc do lodówki, żeby masa stężała.
  6. Przed podaniem możesz posypać kakao.

Smacznego!

Mus czekoladowy z nutką chilli z 3 składników

Mus czekoladowy z nutką chilli z 3 składników

13 komentarzy

  1. Zrobiłam, bardzo prosty, ale na tym zalety tego musu się kończą. Wyszedł mi 2 razy mniejszy niż na zdjęciach, a smak byl bardzo dziwny. Poczestowalam nim 8 osób, tylko jednej smakowało. A mogłam inaczej wykorzystać mleczko i przede wszystkim czekoladę 🙁

    • Przykro mi, że nie smakowało…:( Ja robię w małej tortownicy 16 cm, wtedy jest wysoki, jak na zdjęciach.

  2. Smak jak dla mnie świetny.
    Jeżeli ktoś nie ma tortownicy, dobrą opcją jest przelanie go do salaterek w charakterze zimnego budyniu (osobiście podawałam z wiśniami).
    Przez skrzepnięciem świetnie nadaje się na wersję pitnej czekolady z chilli :).

  3. Niestety Nam coś nie poszło, ponieważ po roztopieniu czekolady razem z mleczkiem oczywiście ta gestsza częścią na wolnym ogniu zaczął oddzielać się albo tłuszczyk z czekolady ale potem po chwili jak się schodziło pokazały się białe smugi. Tak wiec nie wiem gdzie popełniłam błąd? Jakieś rady

  4. Bardzo dobry deser. Mega łatwo się robi, prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Na stałe zostanie w moim menu.
    Dziękuję za doskonały pomysł

Skomentuj