Najprostsza pasta bezjajeczna

  • 10 min
  • 8 składników
87%

Składniki:

  • cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka
  • olej (u mnie lniany lub rzepakowy) ok. 3 łyżki
  • woda ok. 3 łyżki
  • czarna sól kala namak ok. 1 łyżeczka
  • kurkuma ok. pół łyżeczki
  • czarny pieprz ok. pół łyżeczki
  • cebula 1 mała sztuka
  • natka pietruszki pół małego pęczka

Wegańska pasta „jajeczna” zrobiona z cieciorki. Szybka i prosta i naprawdę przypomina w smaku oryginał.

dsc_8560_2

Najprostsza pasta bezjajeczna

Wykonanie:

  1. Cieciorkę blenduję z olejem i wodą.
  2. Dodaję przyprawy, pokrojoną drobno cebulę i natkę.
  3. Mieszam.

Smacznego!

dsc_8579_2

Najprostsza pasta bezjajeczna

dsc_8567_2

Najprostsza pasta bezjajeczna

dsc_8580_2

Najprostsza pasta bezjajeczna

12 komentarzy

  1. Pyszna. Sól dałam zwykłą, ale i tak pyszna. Podobna z wyglądu i w smaku do jajecznej, nawet trudno się zorientować, że nie z jajek. I prosta w przygotowaniu. Dzięki.

  2. zrobilam paste i majonez z wody po ciecierzycy. pyszne wszystko ale wedlug mnie musi byc czarna sól zeby byl smak i zapach jajek;) ja nawet dalam wiecej niz w przepisie i jest super

  3. Nigdy nie komentuję przepisów, ale ten mnie tak zaskoczył, że aż nie mogę. Pierwszy raz robiłam, niestety kurkumy w sklepach nie uraczyłam przy okazji pandemii 😛 użyłam curry. PYCHA! W ogóle nie idzie się zorientować, że nie z jajek!

  4. Zostało mi mnóstwo ciecierzycy po cieście i byłam trochę zła, bo nie lubię jej jeść. Ale ta pasta jest niesamowita, smakuje totalnie jak jajeczna! Cudownie być weganinem i odkrywać takie rzeczy i nie zabijać zwierząt przy tym 🥰

Skomentuj