Składniki:
- cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka
- olej (u mnie lniany lub rzepakowy) ok. 3 łyżki
- woda ok. 3 łyżki
- czarna sól kala namak ok. 1 łyżeczka
- kurkuma ok. pół łyżeczki
- czarny pieprz ok. pół łyżeczki
- cebula 1 mała sztuka
- natka pietruszki pół małego pęczka
Wegańska pasta „jajeczna” zrobiona z cieciorki. Szybka i prosta i naprawdę przypomina w smaku oryginał.
Wykonanie:
- Cieciorkę blenduję z olejem i wodą.
- Dodaję przyprawy, pokrojoną drobno cebulę i natkę.
- Mieszam.
Smacznego!
Taki ala hummus prawda? 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/
Pyszna. Sól dałam zwykłą, ale i tak pyszna. Podobna z wyglądu i w smaku do jajecznej, nawet trudno się zorientować, że nie z jajek. I prosta w przygotowaniu. Dzięki.
😉
Wlasnie robie ; ) Ile czasu miksowalas ?
krótko blenduję blenderem ręcznym, bo wolę, jak nie jest całkiem gładka:)
Nie wierzyłam że będzie miała jajeczny smak,extra przepis,palce lizać!
🙂
zrobilam paste i majonez z wody po ciecierzycy. pyszne wszystko ale wedlug mnie musi byc czarna sól zeby byl smak i zapach jajek;) ja nawet dalam wiecej niz w przepisie i jest super
🙂
Nigdy nie komentuję przepisów, ale ten mnie tak zaskoczył, że aż nie mogę. Pierwszy raz robiłam, niestety kurkumy w sklepach nie uraczyłam przy okazji pandemii 😛 użyłam curry. PYCHA! W ogóle nie idzie się zorientować, że nie z jajek!
och, wspaniale:)))
Zostało mi mnóstwo ciecierzycy po cieście i byłam trochę zła, bo nie lubię jej jeść. Ale ta pasta jest niesamowita, smakuje totalnie jak jajeczna! Cudownie być weganinem i odkrywać takie rzeczy i nie zabijać zwierząt przy tym 🥰