Najprostsza pasta z soczewicy

  • 40 min
  • 6 składników
98%

Składniki:

  • soczewica zielona 1 filiżanka (200 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • olej do podsmażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. sos sojowy do smaku
  • ew. ulubione przyprawy do smaku

Rozgotowana soczewica, podsmażona cebulka i przyprawy. Oto cały przepis na jedną z najlepszych past do kanapek:) Możecie przyprawić ją tylko solą i pieprzem (ja w takiej wersji lubię ją chyba najbardziej) albo potraktować jako bazę i dodać ulubione przyprawy, zioła, czosnek, natkę, sos sojowy itd. Sprawdzi się nie tylko do kanapek, pity czy wrapów, ale też jako farsz do naleśników i pierogów.

DSC_1640_2

Najprostsza pasta z soczewicy

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalewam wodą (3:1) i gotuję, aż się rozgotuje i wchłonie wodę (około 30 minut).
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  3. Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażona cebulę, sól, pieprz, ewentualnie sos sojowy i ulubione przyprawy.
  4. Mieszam lub blenduję w malakserze.

Smacznego!

DSC_1621_2

Najprostsza pasta z soczewicy

DSC_1642_2

Najprostsza pasta z soczewicy

DSC_1653_2

Najprostsza pasta z soczewicy

9 komentarzy

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis, ale mam w domu tylko czerwoną soczewicę. Czy z takiej też mogę zrobić?

Skomentuj