Składniki:
- soczewica zielona 1 filiżanka (200 ml)
- cebula 1 sztuka
- olej do podsmażenia
- sól, pieprz do smaku
- ew. sos sojowy do smaku
- ew. ulubione przyprawy do smaku
Rozgotowana soczewica, podsmażona cebulka i przyprawy. Oto cały przepis na jedną z najlepszych past do kanapek:) Możecie przyprawić ją tylko solą i pieprzem (ja w takiej wersji lubię ją chyba najbardziej) albo potraktować jako bazę i dodać ulubione przyprawy, zioła, czosnek, natkę, sos sojowy itd. Sprawdzi się nie tylko do kanapek, pity czy wrapów, ale też jako farsz do naleśników i pierogów.
Wykonanie:
- Soczewicę zalewam wodą (3:1) i gotuję, aż się rozgotuje i wchłonie wodę (około 30 minut).
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażona cebulę, sól, pieprz, ewentualnie sos sojowy i ulubione przyprawy.
- Mieszam lub blenduję w malakserze.
Smacznego!
czy można użyć soczewicy „konserwowej”? czy należy ja również ugotować?
Jeśli konserwowa to nie trzeba gotować. Wystarczy rozgnieść lub zblendować:)
Bardzo podoba mi się ten przepis, ale mam w domu tylko czerwoną soczewicę. Czy z takiej też mogę zrobić?
No pewnie:) Też czasem robię z czerwonej:)
Jeżeli ktoś lubi indyjskie klimaty polecam z kuminem, kolendrą i imbirem. Pycha
ja lubię;)
Czy można przygotować większą porcje i mrozić ?
pewnie:)
Moja ulubiona pasta, chociaż przyznaję, że z czerwonej mi smakuje jakoś bardziej. I z imbirem jeszcze lepsza.