Składniki:
- sucha kasza jaglana 1/2 szklanki
- mleko roślinne 1 i 1/3 szklanki
- ksylitol/cukier 5 łyżek
- kakao 3 łyżki
- przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
- olej rzepakowy 2 łyżki
Mocno piernikowe i mocno czekoladowe miękkie ciasteczka – placki (dadzą z nimi radę również ci, którzy mają jeszcze braki w uzębieniu). Zrobione z ugotowanej kaszy jaglanej. To jest wersja podstawowa, możecie dodać do niej rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową itp.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję tak długo, aż będzie bardzo miękka, nawet lekko rozgotowana (u mnie 20 minut).
- Przed końcem gotowania dodaję do kaszy pozostałe składniki i mieszam.
- Wszystko blenduję na gładką masę.
- Łyżką wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Uwielbiam wszystko co jest zrobione z tej kaszy 🙂
Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com do zapoznania się z przepisami na świąteczne ciastka i do udziału w pysznym konkursie z marką Sante 🙂
Hmm… nie rozpadają się? Podejrzane. 😉
Nie😀
Zrobiłam ciastka. W smaku są pyszne, ale w trakcie pieczenia bardzo się rozlały i są zupełnie płaskie. Przez to straciły na miękkości. Co musze poprawić? Może kasza była za mokra?
Moze zrob nastepnym razem bardziej gesta mase..
Zmieniłam mleko na krowie, innego nie miałam. Masa była bardzo gęsta, lepiłam z niej kuleczki i spłaszczałam je na blasze. Właśnie się pieką, ale już wiem, że zrobię je jeszcze niejeden raz 🙂 Dziękuję za inspirację!
Moge zastapic cukier miodem? Wygladaja super pysznie 🙂
można:)
Czy mogę olej rzepakowy na kokosowy zamienić ?
jasne:)
Czy ilość przyprawy piernikowej na tę ilość „ciasta” to nie literówka? Zapewne to kwestia gustu i mocy przyprawy piernikowej ale dla mnie korzenie całkowicie zdominowały smak ciastek. Choć piernikową nutę uwielbiam. Bloga też 🙂 Za prostotę i pomysłowość.
2 łyżki… ale pewnie to faktycznie kwestia gustu no i zależy od tego na ile aromatyczna jest mieszanka… Dzięki za uwagę, dodam w przepisie adnotację „do smaku”;)
Mam ochotę wyprobować ten przepis. Czegoś takiego szukałam! Czy można pominąć lub czymś zastąpić przyprawę do piernika? Inna przyprawa, więcej kakao?
jasne, można dodać ulubione składniki: bakalie, kakao, cynamon, imbir itp:)