Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

  • 10 min
  • 5 składników
94%

Składniki na miskę ciasta:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 3 szklanki (po 250 ml)
  • mleko sojowe 3 szklanki (po 250 ml)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
  • ew. olej do wysmarowania gofrownicy

Mój najprostszy, podstawowy przepis na wegańskie gofry bez jajek. Ciasto możecie wzbogacić o cynamon, mielony imbir, kakao, wanilię lub inne ulubione dodatki.

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wlewam mleko sojowe, dodaję ocet i mieszam.
  2. Do drugiej miski wsypuje mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam (jeśli chcecie możecie dodać cynamon, imbir mielony, przyprawę piernikową, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, kakao itp.)
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam intensywnie trzepaczką lub miksuję na gęste, gładkie ciasto.
  4. Ciasto odstawiam na kilka minut.
  5. Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam porządnie.
  6. Nakładam masę i piekę przez kilka minut.
  7. Gofry możecie podać z wegańską bitą śmietaną, domową nutellą (np. taką, taką lub taką) lub z dżemem (np. tym lub tym).

Smacznego!

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

Najprostsze wegańskie gofry z 4 składników

 

15 komentarzy

Skomentuj