Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- ew. kakao do masy i do posypania
- ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
- ew. owoce do podania
- ew. dżem (wiśniowy, malinowy, porzeczkowy) do podania
Podstawowy, najprostszy przepis na wegański sernik czekoladowy. Możecie go dowolnie modyfikować, np. dodając wiśnie, skórkę pomarańczową albo chilli.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem roślinnym i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn (u mnie ok. 20 minut).
- Dodaję połamane na kostki czekolady, mieszam i blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera).
- Możecie posmakować masę i w razie konieczności dodać kakao i dosłodzić (ja wolę mniej słodki jagielnik, bo podaję go z dżemem wiśniowym).
- Gorącą masę przekładam do tortownicy (u mnie 18 cm).
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Przed podaniem posypuję kakao.
Smacznego!
Wygląda super, ale jak 1 szklanka jaglanej ma wciągnąć 4 szklanki mleka? 🤔 Wlałem 3 i po 20′ jest problem. Chyba połowa musi odparować- gotowanie bez pokrywki?
Pozdrawiam.
ooo, mi wchłania po 15 minutach… gotujesz na małym ogniu? Tak, bez pokrywki. Gotuj tak długo, aż wchłonie, a kasza sie rozgotuje i będzie git:)
Był smaczny. W najbliższych dniach powtórka 😉
Cieszę się:)
Cześć. Co robię źle jeśli mi masa po odstawieniu do lodówki na noc nie tężeje? Przypomina bardziej gęsty budyń, ale nie da się to pokroić. Pozdrawiam
Ważne jest zachowanie proporcji jak w przepisie, ugotowanie kaszy do miekkosci i tak długo, aż kasza wchłonie płyn