Składniki:
- mleko kokosowe (w temperaturze pokojowej) 1 puszka 400 ml
- nasiona chia 4 łyżki
- ksylitol/erytrol/cukier ok. 2 łyżki (lub do smaku)
Do jego zrobienia potrzeba tylko trzech składników. Pyszny sam w sobie, ale może być też bazą do innych deserów. Super smakuje z owocami, musami owocowymi albo konfiturami. W dodatku, dzięki nasionom chia, jest pełen wartości odżywczych.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam (najlepiej trzepaczką w misce).
- Przekładam do szklanek.
- Odstawiam na minimum 2 godziny (można przygotować wieczorem, wstawić na noc do lodówki i zjeść na śniadanie z owocami).
Smacznego!
Rewelacyjny pudding.
Świetny pudding. Zwłaszcza, że świeżymi owocami.
Właśnie zrobiłam 🙂 Wygląda smakowicie i z pewnością taki będzie.
Probowalam zrobić. Mleczko kokosowe nie chciało się rozpuscić. Probowalam nawet mikserem ale nic nie pomagało. Rano nad zbrylowaną twardą warstwą unosiło się mnóstwo niewchłonietego mleczka. Wsypałam 4 pełne łyżki nasion. Mleczko Bio 98% . Gdzie popełniłam błąd?
Myślę, że mleczko było schłodzone, żeby uzyskało gładką konsystencję, trzeba je potrzymać w ciepłym miejscu lub podgrzać. Wtedy powinno się udać:)