Składniki:
- cebula 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- papryczka chilli 1/2
- pomidory 3 sztuki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- oliwa do podsmażenia
- pietruszka 1/2 pęczka
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1/2
- bazylia suszona 1 łyżka
- sól do smaku
Najszybszy i najprostszy sos do spaghetti i wszelkich innych rodzajów makaronu. Jednocześnie jeden z lepszych;) Sos pomidorowo-paprykowy z chilli!
Wykonanie:
- Czosnek wyciskam i odstawiam na 10 minut (tutaj zobacz dlaczego).
- Pomidory zalewam wrzątkiem.
- W niedużym garnku na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaję drobno pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.
- Pomidory obieram ze skórki, kroję w kosteczkę i dodaję do garnka. Podsmażam przez kilka minut mieszając.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, 1/3 szklanki gorącej wody, drobno pokrojoną natkę pietruszki, bazylię, wyciśnięte ząbki czosnku, sok z połówki cytryny i sól.
- Gotuję jeszcze przez chwilę mieszając.
- Podaję z makaronem i wegańskim parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy