Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka
- mrożonka warzywna wieloskładnikowa 1 opakowanie (750 g)
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- koperek 1 pęczek
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- sól do smaku
- pieprz lub ostra papryka do smaku
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry w proszku 2 łyżki
Szybka zupa w 15 minut. Gęsta i pożywna. Na kryzysowy obiad.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotuję na sypko według tego przepisu.
- W międzyczasie w dużym garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Następnie dodaję mrożonkę warzywną i zalewam wodą (około 2,5 litra).
- Dodaję przyprawy.
- Wyciskam czosnek i odstawiam go na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego), następnie dodaję go do zupy.
- Gdy warzywa będą miękkie (u mnie po ok. 15 min), dodaję koncentrat pomidorowy i pokrojony koperek. Gotuję przez chwilę mieszając.
- Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i mieszam dokładnie z zupą.
Smacznego!
a czy można kaszę ugotować po prostu w zupie?
jasne, tylko dokładnie wypłukać najpierw:)