Składniki:
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- olej kokosowy 3 łyżki
- sok z połówki cytryny
- cukier/ksylitol/syrop klonowy 4-5 łyżek
- cukier z wanilią 1 łyżka
- kaszka kukurydziana (ew. manna) 4 łyżki
- ew. olej do wysmarowania formy
- ew. czekolada, kakao, dżem, owoce, kokos do podania
Pięciominutowy wegański i bezglutenowy „serniczek”:)
Wykonanie:
- Tofu blenduję z mlekiem roślinnym i wlewam do garnka.
- Dodaję olej kokosowy, sok z cytryny, cukier z wanilią i słodzę.
- Zagotowuję i do gotującego się mleka wsypuję kaszkę. Mieszając, gotuję przez chwilę.
- Przelewam do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie mała tortownica 16 cm).
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki, żeby ciasto stężało.
- Przed podaniem możecie polać czekoladą, posmarować dżemem i ozdobić owocami, wiórkami kokosowymi, kokosem lub płatkami migdałów.
Smacznego!
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂 Muszę spróbować!
Ile ma leżeć w lodówce? Leży parę godzin i nie stężało 🙁 Taka papka mi wyszła
oj, już powinno stężeć… Proporcje i składniki jak w przepisie?
Świetny przepis!
Pyszny serniczek – wczoraj go zrobiłam, na wierzchu posmarowałam roztopioną gorzką czekoladą. Przez noc był w lodówce i dziś jest idealny.
cieszę się:)