Składniki:
- mąka pszenna razowa 1 szklanka
- sok z buraka 1 szklanka
- sól 2 łyżeczki
- pieprz szczypta
- olej do smażenia
- młode ziemniaki 5 sztuk
- tofu naturalne 1 kostka
- cebula 1 sztuka
- pietruszka pół pęczka
Piękne różowe naleśniki, świetnie kontrastują z białym farszem z ziemniaków i tofu. Poza aspektem wizualnym aspekt smakowy również jest na piątkę. Idealne połączenie polskich smaków: buraki, ziemniaki, cebulka, pietruszka i … hm … tofu:)
Wykonanie:
- Mąkę, sok z buraka i 1 łyżeczkę soli dokładnie mieszam trzepaczką.
- Patelnię cienko smaruję olejem przy pomocy pędzelka, nagrzewam i wylewam jedną chochlę ciasta.
- Smażę naleśniki z każdej strony.
- W międzyczasie ziemniaki gotuję na parze lub w wodzie.
- Gniotę ziemniaki razem z tofu, łyżką oleju, łyżeczką soli, pieprzem, poszatkowaną pietruszką i pokrojoną cebulą.
- Farsz nakładam do naleśników.
- Podaję z koperkowym sosem majonezowym (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy