Naleśniki po indyjsku

  • 18 min
  • 8 składników
100%

Składniki na 6 dużych sztuk:

  • aloo gobi przepis na blogu
  • mąka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • olej lub oliwa 2 łyżki + do smażenia
  • kurkuma pół łyżeczki
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • sól pół łyżeczki

Aromatyczne naleśniki przygotowane z mąki z ciecierzycy wypełnione indyjskim farszem na bazie kalafiora, ziemniaków i zielonego groszku.

Naleśniki po indyjsku

Naleśniki po indyjsku

Wykonanie:

  1. Przygotowuję aloo gobi, które posłuży za farsz. Przepis znajdziesz TUTAJ.
  2. Następnie farsz rozgniatam nieco tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Wszystkie składniki na naleśniki łączę z 300 ml wody i blenduję lub miksuję, aż nie będzie grudek. Odstawiam na pół godziny.
  4. Patelnię rozgrzewam i cienko smaruję olejem przy pomocy silikonowego pędzelka przed usmażeniem każdego naleśnika.
  5. Nakładam porcje ciasta i smażę naleśniki z każdej strony przez chwilę, odwracając delikatnie łopatką.
  6. Gotowe naleśniki odkładam na talerz jeden na drugim i przykrywam drugim talerzem, żeby zmiękły.
  7. Do każdego naleśnika nakładam farsz.
  8. Podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub indyjskim sosem jogurtowo-miętowym.
  9. Zapraszam również po inne przepisy Kuchni Świata🙂

Smacznego!

Naleśniki po indyjsku

Naleśniki po indyjsku

Naleśniki po indyjsku

Naleśniki po indyjsku

Naleśniki po indyjsku

Naleśniki po indyjsku

Brak komentarzy

Skomentuj