Składniki na 6 dużych sztuk:
- aloo gobi przepis na blogu
- mąka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- olej lub oliwa 2 łyżki + do smażenia
- kurkuma pół łyżeczki
- curry w proszku 1 łyżeczka
- garam masala 1 łyżeczka
- sól pół łyżeczki
Aromatyczne naleśniki przygotowane z mąki z ciecierzycy wypełnione indyjskim farszem na bazie kalafiora, ziemniaków i zielonego groszku.
Wykonanie:
- Przygotowuję aloo gobi, które posłuży za farsz. Przepis znajdziesz TUTAJ.
- Następnie farsz rozgniatam nieco tłuczkiem do ziemniaków.
- Wszystkie składniki na naleśniki łączę z 300 ml wody i blenduję lub miksuję, aż nie będzie grudek. Odstawiam na pół godziny.
- Patelnię rozgrzewam i cienko smaruję olejem przy pomocy silikonowego pędzelka przed usmażeniem każdego naleśnika.
- Nakładam porcje ciasta i smażę naleśniki z każdej strony przez chwilę, odwracając delikatnie łopatką.
- Gotowe naleśniki odkładam na talerz jeden na drugim i przykrywam drugim talerzem, żeby zmiękły.
- Do każdego naleśnika nakładam farsz.
- Podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub indyjskim sosem jogurtowo-miętowym.
- Zapraszam również po inne przepisy Kuchni Świata🙂
Smacznego!
Brak komentarzy