Naleśniki z kaszy gryczanej z panczkrautem

  • 40 min
  • 4 składniki
97%

Składniki:

  • panczkraut (przepis na blogu)
  • kasza gryczana niepalona 1 szklanka
  • ew. sól do smaku
  • ew. olej do smażenia

Dwuskładnikowe naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej nadziewane panczkrautem, czyli ziemniakami z kapustą kiszoną (przepis tutaj). Proste, pyszne, pożywne;)

DSC_0637_2

Naleśniki z kaszy gryczanej z panczkrautem

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukuję i zalewam wodą na noc (2 cm ponad poziom kaszy).
  2. Namoczoną kaszę blenduję razem z wodą na ciasto. Powinno mieć ono gęstość ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby stopniowo dolewam więcej wody (im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki) i dodaję szczyptę soli.
  3. Smażę na patelni cienkie naleśniki (chwilę z każdej strony).
  4. Do środka nakładam panczkraut (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_0661_2

Naleśniki z kaszy gryczanej z panczkrautem

DSC_0645_2

Naleśniki z kaszy gryczanej z panczkrautem

DSC_0653_2

Naleśniki z kaszy gryczanej z panczkrautem

4 komentarze

  1. To ciasto, wylane na patelnię bulgocze, potem sie yspakaja, ale całkowicie się rozsypuje:(
    Nawet juz dodalam jajko, ale nic ich nie skleja . Nie da sie usmazyc naleśników:(
    Co robię źle?

    • hej, wg mnie z opisu wynika, że za dużo wody w stosunku do kaszy… możesz dodać mąkę do ciasta.

    • to oznacza że masa jest za wodnista. Ja już od lat robię takie naleśniki z przepisu smakoterapii, zawsze co robię to przed blendowaniem wylewam tą wodę w której się moczyła, blenduję i dopiero potem po troszeczku dolewam wody żeby miała odpowiednią gęstość naleśnikową (nie może być płynna)

Skomentuj