Składniki:
- panczkraut (przepis na blogu)
- kasza gryczana niepalona 1 szklanka
- ew. sól do smaku
- ew. olej do smażenia
Dwuskładnikowe naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej nadziewane panczkrautem, czyli ziemniakami z kapustą kiszoną (przepis tutaj). Proste, pyszne, pożywne;)
Wykonanie:
- Kaszę przepłukuję i zalewam wodą na noc (2 cm ponad poziom kaszy).
- Namoczoną kaszę blenduję razem z wodą na ciasto. Powinno mieć ono gęstość ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby stopniowo dolewam więcej wody (im rzadsze ciasto, tym cieńsze naleśniki) i dodaję szczyptę soli.
- Smażę na patelni cienkie naleśniki (chwilę z każdej strony).
- Do środka nakładam panczkraut (przepis tutaj).
Smacznego!
Hej, a czemu mi ciasto bulgocze na patelni:)?
To ciasto, wylane na patelnię bulgocze, potem sie yspakaja, ale całkowicie się rozsypuje:(
Nawet juz dodalam jajko, ale nic ich nie skleja . Nie da sie usmazyc naleśników:(
Co robię źle?
hej, wg mnie z opisu wynika, że za dużo wody w stosunku do kaszy… możesz dodać mąkę do ciasta.
to oznacza że masa jest za wodnista. Ja już od lat robię takie naleśniki z przepisu smakoterapii, zawsze co robię to przed blendowaniem wylewam tą wodę w której się moczyła, blenduję i dopiero potem po troszeczku dolewam wody żeby miała odpowiednią gęstość naleśnikową (nie może być płynna)