Składniki:
- świeży szpinak 1 opakowanie 300 g
- ugotowana kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- cebula 2 sztuki
- olej do smażenia
- czosnek 3 ząbki
- biały pieprz mielony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
- ew. kurkuma 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- mleko roślinne 1 szklanka
- woda 1 szklanka
Naleśniki ze zdrowym farszem ze szpinaku i kaszy jaglanej, przyprawionym czosnkiem i białym pieprzem.
Wykonanie:
- Smażę naleśniki według tego przepisu.
- W garnku na oleju podsmażam pokrojona cebulę.
- Dodaję szpinak, przykrywam i duszę, aż liście zmiękną.
- Kaszę jaglaną gotuję według tego przepisu.
- Do szpinaku dodaję kaszę, biały pieprz, sól, gałkę muszkatołową, ewentualnie płatki drożdżowe i kurkumę. (Kurkuma jest dla koloru, a płatki drożdżowe nadają serowego posmaku. Jeśli chcecie, możecie pominąć te składniki).
- Mieszam i zdejmuję z ognia. Na koniec dodaję wyciśnięte ząbki czosnku i mieszam dokładnie.
- Farsz nakładam do naleśników.
Smacznego!
Genialne. Tylko ja nie dodaje w ogóle mleka roślinnego do naleśników. Dodaje za to łyżeczkę maki ziemniaczanej. Tym razem ponad 20 zniknęło jednego dnia. I już jutro muszę smażyć nowe bo dziś już płacz, że nie ma.
:)))
Hejka, to ma byc szklanka juz ugotowanej kaszy, czy szklanke suchej ugotowac? ^^
szklanka ugotowanej:)
Dziękuję za odpowiedz, było przepyszne 😎
Rewelacyjne naleśniki.Mialam dużo kaszy jaglanej do wykorzystania i znalazłam ten przepis. Rodzina najedzona i zadowolona. Chcą więcej.
bardzo się cieszę!:) Na zdrowie:)