Składniki:
- śliwki 1 kilogram
- wódka 0,7 litra
- cukier (u mnie trzcinowy) pół kilograma
- cynamon 2 laski
- goździki 1 łyżeczka
Aromatyczna, śliwkowo-korzenna domowa nalewka idealna na jesienne i zimowe wieczory;)

Nalewka śliwkowa z cynamonem i goździkami
Wykonanie:
- Śliwki dokładnie myję, dzielę na połówki i usuwam pestki.
- Umieszczam je w dużym słoju, dodaję cynamon, goździki i zalewam wódką.
- Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu mieszam.
- Po upływie miesiąca zlewam alkohol, a owoce zasypuję cukrem i odstawiam na dwa tygodnie. Mieszam od czasu do czasu.
- Po upływie dwóch tygodni śliwki dokładnie odciskam, a sok mieszam z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przefiltrowuję przez gazę albo drobne sitko.
- Nalewkę przelewam do butelek i odstawiam na około trzy miesiące w chłodne miejsce.
Smacznego!

Nalewka śliwkowa z cynamonem i goździkami

Nalewka śliwkowa z cynamonem i goździkami

Nalewka śliwkowa z cynamonem i goździkami
Brak komentarzy