Składniki:
- śliwki 1 kilogram
- wódka 0,7 litra
- cukier (u mnie trzcinowy) pół kilograma
- cynamon 2 laski
- goździki 1 łyżeczka
Aromatyczna, śliwkowo-korzenna domowa nalewka idealna na jesienne i zimowe wieczory;)
Wykonanie:
- Śliwki dokładnie myję, dzielę na połówki i usuwam pestki.
- Umieszczam je w dużym słoju, dodaję cynamon, goździki i zalewam wódką.
- Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w chłodne miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu mieszam.
- Po upływie miesiąca zlewam alkohol, a owoce zasypuję cukrem i odstawiam na dwa tygodnie. Mieszam od czasu do czasu.
- Po upływie dwóch tygodni śliwki dokładnie odciskam, a sok mieszam z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przefiltrowuję przez gazę albo drobne sitko.
- Nalewkę przelewam do butelek i odstawiam na około trzy miesiące w chłodne miejsce.
Smacznego!
Też zrobiłam nalewka w podobny sposób tylko śliwki zasypałam cukrem i postawiłam w ciepłe miejsce i po trzech dniach zrobił się aromatyczny syrop który wlałam do wyciągu spirytusowego ze sliwek.Wlalam do butelek i odstawiłam do leżakowania.Szerze powiem nalewka jest pyszna aromat przypraw korzennych nadal cudowny bukiet smakowy i ten aromat.Cos wspaniałego.Polecam na zimne dni .Pozdrawiam
Smacznego!:)))
Czy można stosować spirytus, rozcieńczając go w proporcji 1:1? Wyjdzie tak samo dobre? 😉
nie próbowalam;)