Składniki na 4 porcje:
- rozmaryn 2 gałązki
- korzeń imbiru kawałek ok. 3 cm
- korzeń kurkumy kawałek ok. 3 cm
- czarny pieprz szczypta
- ew. cytryna do podania
- ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
Herbatka rozmarynowa działa korzystnie na trawienie, wspiera odporność, uspokaja, a dzięki substancjom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym zapobiega infekcjom. Jeśli dodamy do niej świeży korzeń imbiru i kurkumy, otrzymamy pyszny, rozgrzewający napój o dobroczynnym działaniu na organizm.

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru
Wykonanie:
- Rozmaryn, imbir i kurkumę dokładnie myję.
- Korzeń imbiru i kurkumy kroję w cienkie plasterki i wkładam do garnka.
- Dodaję rozmaryn, szczyptę pieprzu i zalewam 4 szklankami wody.
- Gotuję przez kilka minut.
- Podaję na gorąco lub po schłodzeniu z dodatkiem soku z cytryny i syropu klonowego jako lemoniadę.
Smacznego!

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru
Brak komentarzy