Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

  • 6 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • rozmaryn 2 gałązki
  • korzeń imbiru kawałek ok. 3 cm
  • korzeń kurkumy kawałek ok. 3 cm
  • czarny pieprz szczypta
  • ew. cytryna do podania
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku

Herbatka rozmarynowa działa korzystnie na trawienie, wspiera odporność, uspokaja, a dzięki substancjom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym zapobiega infekcjom. Jeśli dodamy do niej świeży korzeń imbiru i kurkumy, otrzymamy pyszny, rozgrzewający napój o dobroczynnym działaniu na organizm.

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Wykonanie:

  1. Rozmaryn, imbir i kurkumę dokładnie myję.
  2. Korzeń imbiru i kurkumy kroję w cienkie plasterki i wkładam do garnka.
  3. Dodaję rozmaryn, szczyptę pieprzu i zalewam 4 szklankami wody.
  4. Gotuję przez kilka minut.
  5. Podaję na gorąco lub po schłodzeniu z dodatkiem soku z cytryny i syropu klonowego jako lemoniadę.

Smacznego!

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru

Napar z rozmarynu, kurkumy i imbiru