Składniki:
- cebula 1 sztuka
- brokuł 1 mała główka
- czerwona papryka 1 sztuka
- papryczka chilli 1/2 - 1 sztuka
- makaron azjatycki (u mnie soba) ok. 150-200 g
- sok z 1 cytryny/limonki
- ew. seler naciowy 2 gałązki
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
- jasny sos sojowy do smaku
- szczypiorek 1 pęczek
- masło orzechowe 3 łyżki
- imbir suszony 1/2 - 1 łyżeczka
- sól do smaku
- czosnek 2 ząbki
Prosty przepis na azjatycki makaron w pikantnym sosie z masła orzechowego z brokułami i czerwoną papryką, polany sokiem z limonki lub cytryny i posypany szczypiorkiem.
Wykonanie:
- W woku lub na dużej patelni podsmażam cebulę, pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i podzielonego na małe różyczki brokuła.
- Gdy cebula się zarumieni, dodaję sos sojowy i imbir.
- Podsmażam, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną (ale nie rozgotują się, powinny być al dente).
- Makaron przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu i dodaję do warzyw.
- Do masła orzechowego dodaję odrobinę gorącej wody, rozgniecione ząbki czosnku i mieszam dokładnie.
- Sos wlewam do dania i mieszam wszystko razem.
- Na talerzu posypuję szczypiorkiem i polewam sokiem z limonki/cytryny.
Smacznego!
Czy można użyć naturalnego masła orzechowego czy chodzi Ci o to zwykłe sklepowe ?
Pewnie, że lepiej naturalne:)
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Nie jestem wielką fanką makaronu ale w połączeniu z masłem orzechowym i warzywami mogę się nim zajadać
🙂