Składniki na ok. dwa słoiczki po 200 ml:
- batat 1 średnia sztuka (ok. 250 g)
- gorzka czekolada (u mnie bez cukru, słodzona stewią) 1 tabliczka (100 g)
- olej kokosowy 1 łyżka
- masło orzechowe 3 czubate łyżki
- sól ok. pół łyżeczki
- ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 1 łyżka erytrolu)
- mleko roślinne dla konsystencji
Krem czekoladowy na bazie batata. Do kanapek, naleśników (np. tych), gofrów owsianych (np. tych), do tortów (np. na bazie tego biszkoptu).
Wykonanie:
- Batat obieram, kroję i gotuję na parze, aż będzie miękki.
- W garnuszku rozpuszczam łyżkę oleju kokosowego.
- Czekoladę łamię na kostki i dodaję do rozpuszczonego oleju. Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- W blenderze umieszczam batata, rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe i sól. Blenduję. (Ja używam tego blendera).
- W trakcie blendowania stopniowo dolewam mleko roślinne, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pamiętajcie, że krem po schłodzeniu nieco zgęstnieje.
- W razie konieczności dosładzam do smaku.
- Przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Czy ten krem można zamrozić?
nie próbowałam, ale myślę, że tak:)
Wygląda super, ale mamy uczulenie na orzechy – czy bez masła orzechowego też wyjdzie?
Myślę, że tak. A na kokos też? Można dać olej kokosowy dla smaku i konsystencji. Lub inny tłuszcz.
Pingback: Fasolowe brownie z kremem czekoladowym | | Soie
Ile czasu można przechowywać w lodówce?
kilka dni:)
A czy czekoladę można zastąpić kakao? Lub czymś innym? Bo nie mam glam znaleźć takiej bez mleka….
Jasne:) Można dać kako, daktyle lub cukier i trochę oleju, np. kokosowego dla smaku i konsystencji.
Jakim tłuszczem można zastąpić olej kokosowy?
dowolnym, delikatnym w smaku:)
Jak duży jest średni batat? Ile waży?
ok. 250 gramów:)
Czy krem przetrwa pasteryzację? Jeśli tak, to jak długo można go przechowywać po pasteryzacji ?
Nie próbowałam go pasteryzować…