Składniki:
- cieciorka 1 puszka (400 g)
- masło orzechowe 6 łyżek
- syrop klonowy do smaku (u mnie 6 łyżek)
- kakao 4-5 łyżek
- sól pół łyżeczki
- mleko roślinne do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Nutella z ciecierzycy, znana jako cieciorella. Poniżej moja wersja tego zdrowego kremu czekoladowo-orzechowego na bazie bogatej w składniki odżywcze cieciorki. Do kanapek, naleśników (np. tych), gofrów owsianych (np. tych), albo do przełożenia tortu (przepis na biszkopt znajdziesz tutaj).
Wykonanie:
- Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą.
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę, masło orzechowe, syrop klonowy, kakao i sól (nie dodawajcie soli, jeśli używacie słonego masła orzechowego).
- Blenduję na krem. W czasie blendowania stopniowo dolewam mleko roślinne, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli dodacie mniej mleka powstanie gęsty krem, a jeśli więcej – otrzymacie „budyń”.
- Przechowuję w lodówce kilka dni.
Smacznego!
Ależ imponujacy przepis!
Nigdy bym na niego nie wpadła…
🙂
Zrobione, bardzo smaczne!
Cieszę się!:)
Ale fantastyczny przepis!
Czy mogę zrobić z ciecierzycy gotowanej, a nie z puszki ?
Jasne, ważne tylko, żeby ugotować naprawdę do miękkości.
witam, czy masło orzechowe może być bez cukru i soli bo takie mam ? czy trzeba wtedy jakoś dosłodzić ?
jak najbardziej, ja używam właśnie takiego 100 proc:)
dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź
Pycha, szczególnie do naleśników!
co zamiast syropu? czy zwykly cukier bedzie okej?
jasne:)
Wyszła całkiem smaczna 🙂 Nawet mój mąż, który trochę sceptycznie patrzy na te moje kuchenne eksperymenty, stwierdził, że jest dobra 🙂
Muszę koniecznie spróbować tej z batata!
Cieszę się:) Mój faworyt to taka z cieciorki z dodatkiem uprażonych orzechów laskowych, choć trochę z nią roboty..;)
Przepis jest mega! Mój mąż też akceptuje taką wersję cieciorki 😉
Zapraszam również do siebie: http://okplan.pl/
Właśnie zrobiłam. Matko, jakie to pyszne 🙂
🙂
Zrobiłam ale była średnio zjadliwa :/ lepsza jest avocado i bananów
ja lubię obie:) ale najbardziej taką z uprażonych orzechów laskowych, tylko, że jest najbardziej czasochłonna…
Kusi mnie aby spróbować białej fasoli z puszki zamiast ciecierzycy. Co myślisz?
myślę, że można zamiennie;)
Dziękuję za przepis, wyszła rewelacyjna <3
:)))
Będę testował, wygląda super. A czy może ktoś podrzucić też info/link jak zrobić wersję z prażonymi orzechami laskowymi o której tutaj mowa w komentarzach?
No i czy cieciorka i ciecierzyca z puszki to to samo, względnie to samo w kontekście tego przepisu? 🙂
https://veganbanda.pl/recipe/daktylowa-nutella/
cieciorka i ciecierzyca z puszki – to samo:)