Odwrócony kakaowy jagielnik z wiśniami

  • 30 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 3 filiżanki
  • daktyle 1 filiżanka
  • kakao 5 łyżek
  • wiśnie ok. 0,5 kg

Prosty i efektowny deser bez pieczenia. Bez glutenu, bez dodatku tłuszczu i cukru, słodzony tylko daktylami. Takie czekoladowe ciasto możecie dawać dzieciakom bez wyrzutów sumienia;)

DSC_4529_2

Odwrócony kakaowy jagielnik z wiśniami

Wykonanie:

  1. Jedną filiżankę kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 3 filiżankami mleka roślinnego i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
  3. Na dno tortownicy (u mnie 21 cm) wykładam wiśnie (możecie je wypestkować).
  4. Pięć minut przed końcem gotowania do kaszy dodaję daktyle.
  5. Dodaję kakao i blenduję na gładką masę.
  6. Masę wykładam na wiśnie.
  7. Po przestygnięciu schładzam w lodówce.
  8. Gdy ciasto się schłodzi i stężeje, podważam, odwracam i wykładam na talerz.

Smacznego!

DSC_4493_2

Odwrócony kakaowy jagielnik z wiśniami

DSC_4486_2

Odwrócony kakaowy jagielnik z wiśniami

DSC_4548_2

Odwrócony kakaowy jagielnik z wiśniami

Brak komentarzy

Skomentuj