Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 3 filiżanki
- daktyle 1 filiżanka
- kakao 5 łyżek
- wiśnie ok. 0,5 kg
Prosty i efektowny deser bez pieczenia. Bez glutenu, bez dodatku tłuszczu i cukru, słodzony tylko daktylami. Takie czekoladowe ciasto możecie dawać dzieciakom bez wyrzutów sumienia;)
Wykonanie:
- Jedną filiżankę kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 3 filiżankami mleka roślinnego i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- Na dno tortownicy (u mnie 21 cm) wykładam wiśnie (możecie je wypestkować).
- Pięć minut przed końcem gotowania do kaszy dodaję daktyle.
- Dodaję kakao i blenduję na gładką masę.
- Masę wykładam na wiśnie.
- Po przestygnięciu schładzam w lodówce.
- Gdy ciasto się schłodzi i stężeje, podważam, odwracam i wykładam na talerz.
Smacznego!
Brak komentarzy