Ogórki kiszone z curry

  • 10 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • ogórki gruntowe ok. 2 kg
  • sól (ja używam kamiennej) 3 łyżki
  • curry w proszku 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1 łyżka
  • ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka
  • czosnek 6 ząbków
  • liście laurowe 6 sztuk

Nowa, orientalna odsłona ogórków kiszonych z dodatkiem curry, odrobiną oleju, octu jabłkowego i nutką słodyczy;) Do obiadu, do kanapek, do burgerów, do wege grilla!

kiszone ogórki z curry

Ogórki kiszone z curry

Wykonanie:

  1. Do miski lub garnka wlewam 3 litry wody, dodaję 3 łyżki soli, 2 łyżki curry, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę oleju i mieszam, żeby sól się rozpuściła.
  2. Ogórki dokładnie myję, kroję w ćwiartki lub plastry.
  3. Ogórki układam w słoikach lub glinianym naczyniu na przemian z dodatkami: obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, i liśćmi laurowymi.
  4. Zalewam wodą z dodatkami.
  5. Dociskam tak, żeby zawartość nie wypływała na powierzchnię wody (ja słoiki dociskam szklanką wypełnioną wodą, a gliniane naczynie talerzykiem, na który stawiam słoik z wodą).
  6. Odstawiam na kilka dni (Są gotowe w zależności od temperatury i tego, jaki stopień ukiszenia lubicie;)
  7. Gdy są gotowe, zakręcam słoiki i przechowuję w lodówce.
  8. Spróbujcie też kiszonej marchewki 😉

Smacznego!

ogórki z curry

Ogórki kiszone z curry

ogórki curry

Ogórki kiszone z curry

 

Brak komentarzy

Skomentuj