Składniki:
- ogórki gruntowe ok. 2 kg
- sól (ja używam kamiennej) 3 łyżki
- curry w proszku 2 łyżki
- cukier 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) 1 łyżka
- ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka
- czosnek 6 ząbków
- liście laurowe 6 sztuk
Nowa, orientalna odsłona ogórków kiszonych z dodatkiem curry, odrobiną oleju, octu jabłkowego i nutką słodyczy;) Do obiadu, do kanapek, do burgerów, do wege grilla!

Ogórki kiszone z curry
Wykonanie:
- Do miski lub garnka wlewam 3 litry wody, dodaję 3 łyżki soli, 2 łyżki curry, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę oleju i mieszam, żeby sól się rozpuściła.
- Ogórki dokładnie myję, kroję w ćwiartki lub plastry.
- Ogórki układam w słoikach lub glinianym naczyniu na przemian z dodatkami: obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, i liśćmi laurowymi.
- Zalewam wodą z dodatkami.
- Dociskam tak, żeby zawartość nie wypływała na powierzchnię wody (ja słoiki dociskam szklanką wypełnioną wodą, a gliniane naczynie talerzykiem, na który stawiam słoik z wodą).
- Odstawiam na kilka dni (Są gotowe w zależności od temperatury i tego, jaki stopień ukiszenia lubicie;)
- Gdy są gotowe, zakręcam słoiki i przechowuję w lodówce.
- Spróbujcie też kiszonej marchewki 😉
Smacznego!

Ogórki kiszone z curry

Ogórki kiszone z curry
Brak komentarzy