Składniki na 4 litrowe słoiki:
- ogórki gruntowe 2 kg
- woda 2 litry
- sól 2 czubate łyżki
- czosnek 1 duża główka
- koper z baldachami 1 pęczek
- korzeń chrzanu kawałek
- liście laurowe 4 sztuki
Ogórki kiszone krok po kroku. Jeśli chcecie, możecie zjeść je wcześniej jako małosolne;)
Wykonanie:
- Ogórki i koper dokładnie myję.
- Wyparzam słoiki i zakrętki.
- Obieram ząbki czosnki i chrzan.
- W słoikach ciasno układam ogórki i dodatki.
- Zagotowuję wodę i mieszam ją z solą.
- Solanką zalewam ogórki, tak żeby były całe zanurzone w wodzie.
- Od razu zakręcam słoiki (upewnij się, że zakrętki i górna część słoików jest sucha).
- Pozostawiam na blacie, w ciepłym miejscu przez 4 dni, żeby zakrętki się domknęły.
- Jeśli chcecie zjeść ogórki jako małosolne to po 2 dniach powinny być już dobre.
- Po 4 dniach przechylam słoiki i sprawdzam, czy zalewa nie wycieka. Jeśli nie, możecie je przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym miejscu, aż do całkowitego ukiszenia lub dłużej.
Smacznego:)
Brak komentarzy