Ogórki kiszone

  • 15 min
  • 7 składników

Składniki na 4 litrowe słoiki:

  • ogórki gruntowe 2 kg
  • woda 2 litry
  • sól 2 czubate łyżki
  • czosnek 1 duża główka
  • koper z baldachami 1 pęczek
  • korzeń chrzanu kawałek
  • liście laurowe 4 sztuki

Ogórki kiszone krok po kroku. Jeśli chcecie, możecie zjeść je wcześniej jako małosolne;)

Wykonanie:

  1. Ogórki i koper dokładnie myję.
  2. Wyparzam słoiki i zakrętki.
  3. Obieram ząbki czosnki i chrzan.
  4. W słoikach ciasno układam ogórki i dodatki.
  5. Zagotowuję wodę i mieszam ją z solą.
  6. Solanką zalewam ogórki, tak żeby były całe zanurzone w wodzie.
  7. Od razu zakręcam słoiki (upewnij się, że zakrętki i górna część słoików jest sucha).
  8. Pozostawiam na blacie, w ciepłym miejscu przez 4 dni, żeby zakrętki się domknęły.
  9. Jeśli chcecie zjeść ogórki jako małosolne to po 2 dniach powinny być już dobre.
  10. Po 4 dniach przechylam słoiki i sprawdzam, czy zalewa nie wycieka. Jeśli nie, możecie je przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym miejscu, aż do całkowitego ukiszenia lub dłużej.

Smacznego:)

Brak komentarzy

Skomentuj