Ogórki małosolne

  • 10 min
  • 6 składników

Składniki:

  • ogórki gruntowe ok. 2 kg
  • sól (ja używam kamiennej) 3 łyżki
  • czosnek 6 ząbków
  • koper 3 gałązki
  • korzeń chrzanu kawałek
  • liść laurowy 3 sztuki

Uwielbiam jeść, w zasadzie lubię wszystko i zawsze trudno odpowiedzieć mi na pytanie o ulubioną potrawę. Ale gdybym miała jedną rzecz zabrać ze sobą na bezludną wyspę, to byłyby to ogórki małosolne;)

domowe ogórki

Ogórki małosolne

Wykonanie:

  1. Do miski lub garnka wlewam 3 litry wody, dodaję 3 łyżki soli i mieszam, żeby sól się rozpuściła.
  2. Ogórki dokładnie myję, kroję w ćwiartki (możecie zostawić w całości).
  3. Ogórki układam w słoikach lub glinianym naczyniu na przemian z dodatkami: obranymi i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi, obranym i pokrojonym na kawałki korzeniem chrzanu oraz koprem.
  4. Zalewam wodą z solą.
  5. Dociskam tak, żeby zawartość nie wypływała na powierzchnię wody (ja słoiki dociskam szklanką wypełnioną wodą, a gliniane naczynie talerzykiem, na który stawiam słoik z wodą).
  6. Odstawiam na 2 – 4 dni (Są gotowe w zależności od temperatury i tego, jaki stopień ukiszenia lubicie;)
  7. Gdy są gotowe, zakręcam słoik i przechowuję w lodówce.
  8. Spróbujcie też kiszonej marchewki 😉

Smacznego!

domowe ogórki małosolne

Ogórki małosolne

jak zrobić ogórki małosolne

Ogórki małosolne

jak ukisić ogórki

Ogórki małosolne

3 komentarze

  1. Popieram kandydaturę ogórków na jedyny prowiant rozbitka. 🙂 Chciałbym dodać sugestię racjonalizatorską w kwestii dociskania… W komplecie do naczynia kamionkowego (odpowiednio do jego średnicy) można dokupić bardzo wygodne półokrągłe dociążniki. Ja tutaj w Poznaniu dostałem je w sklepie „Społem”.

Skomentuj