Zupa ogórkowa bez ogórków

  • 70 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • ziemniaki 6 sztuk
  • włoszczyzna pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • kwas z ogórków kiszonych 1 słoik
  • soczewica czerwona lub żółta 1 filiżanka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • chilli szczypta
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • śmietanka sojowa 1 opakowanie
  • olej do smażenia

Czy też często po zjedzeniu ogórków kiszonych zostaje Wam kwas, którego żal wylewać? (flora bakteryjna) Ja robię na nim ogórkową bez ogórków, prawie tradycyjną, z jednym nietypowym składnikiem… Sprawdźcie jak:)

P.S. W kwestii zabielania wegańskiej ogórkowej zapraszam tutaj.

DSC_92201

Zupa ogórkowa bez ogórków

Wykonanie:

  1. Cebulę obieram, kroję i podsmażam na małej ilości oleju w garnku.
  2. Dodaję pokrojoną włoszczyznę (marchewkę ucieram na tarce), soczewicę i zalewam wodą.
  3. Dorzucam przyprawy i gotuję ok. 15 minut.
  4. Czosnek wyciskam i odkładam na 10 minut (zobacz dlaczego)
  5. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje kolejne 10 minut.
  6. Wlewam kwas, dodaję czosnek i gotuję 5 minut.
  7. Zaciągam śmietanką wegańską lub mlekiem sojowym z mąką (patrz tutaj).
  8. Podaję z żytnim chlebem z wegańskim masłem.

Smacznego!

DSC_92231

Zupa ogórkowa bez ogórków

DSC_92261

Zupa ogórkowa bez ogórków

3 komentarze

Skomentuj