Składniki:
- ziemniaki 6 sztuk
- włoszczyzna pęczek
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- kwas z ogórków kiszonych 1 słoik
- soczewica czerwona lub żółta 1 filiżanka
- kurkuma 1 łyżeczka
- chilli szczypta
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- śmietanka sojowa 1 opakowanie
- olej do smażenia
Czy też często po zjedzeniu ogórków kiszonych zostaje Wam kwas, którego żal wylewać? (flora bakteryjna) Ja robię na nim ogórkową bez ogórków, prawie tradycyjną, z jednym nietypowym składnikiem… Sprawdźcie jak:)
P.S. W kwestii zabielania wegańskiej ogórkowej zapraszam tutaj.
Wykonanie:
- Cebulę obieram, kroję i podsmażam na małej ilości oleju w garnku.
- Dodaję pokrojoną włoszczyznę (marchewkę ucieram na tarce), soczewicę i zalewam wodą.
- Dorzucam przyprawy i gotuję ok. 15 minut.
- Czosnek wyciskam i odkładam na 10 minut (zobacz dlaczego)
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje kolejne 10 minut.
- Wlewam kwas, dodaję czosnek i gotuję 5 minut.
- Zaciągam śmietanką wegańską lub mlekiem sojowym z mąką (patrz tutaj).
- Podaję z żytnim chlebem z wegańskim masłem.
Smacznego!
Swietna zupa. Wlasnie zrobilam. Polecam!
🙂
Najlepsza z zup – w każdej wersji. 🙂