Składniki:
- pieczarki 400 g
- cebula 1 sztuka
- olej do podsmażenia
- mąka z cieciorki 1 szklanka (250 ml)
- woda 1 szklanka (250 ml)
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- płatki drożdżowe 2 łyżki
- kurkuma 1 łyżeczka
- czarna sól (kala namak) ok. 1 łyżeczka
- biały pieprz ok. 1/3 łyżeczki
- świeże warzywa do podania
Wegański omlet z ciecierzycy. Prosty do zrobienia, bogaty w białko i bardzo pożywny.
Wykonanie:
- Na dużej patelni na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaję umyte, pokrojone pieczarki i smażę, mieszając od czasu do czasu (aż pieczarki się usmażą, a woda odparuje).
- Do miski wsypuję szklankę mąki z cieciorki, dodaję płatki drożdżowe, kurkumę, sól kala namak, biały pieprz i proszek do pieczenia.
- Dolewam szklankę wody i mieszam intensywnie trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Masę wlewam do usmażonych pieczarek, żeby je przykryła i przykrywam patelnię.
- Smażę na małym ogniu, aż masa się zetnie, a następnie odwracam omlet (ja zsuwam go na talerz, a następnie kładę na patelnię drugą stroną).
- Przykrywam patelnię i smażę kolejnych kilka minut.
- Podaję ze świeżymi warzywami. Spróbujcie z domowym ketchupem, np. tym lub tym.
Smacznego!
Hej, dziś mam już 2 próby za sobą. Niestety w ogóle mi ten omlet nie wyszedł…:( Przy szklance ciecierzycy i szklance wody wychodzi sucha masa…, więc dodałam minimalnie więcej wody. Obie próby zakończyły się fiaskiem, gdyż omlet się rozpada na patelni…Można go jedynie wymieszać, a ’ la jajecznica.
Hmmm… ja w proporcjach 1:1 robię omlet, placki i pancakes z mąki z cieciorki i zawsze wychodzi… A na pewno użyłaś mąki z ciecierzycy?
Tak, mąka z ciecierzycy – jeszcze raz sprawdziłam przed chwilą. To jakaś zagadka heheh. Może kupię mąkę od innego producenta i do trzech razy sztuka.
Pewnie to zależy faktycznie od mąki z cieciorki… najlepiej pokombinuj z proporcjami, powinno wyjść ciasto jak na naleśniki.
Hej ile porcji wychodzi z tych składników?
1 naprawdę duży omlet:)