Opiekacz do kanapek Gastroback – nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Jeszcze do niedawna opiekacz kojarzył mi się tylko z kanapkami z chleba tostowego. Od jakiegoś czasu jednak testuję opiekacz Gastroback 42443 i przygotowuję w nim przeróżne smakołyki, nie tylko kanapki. W tym poście chcę podzielić się z Wami moimi przepisami. Na początek jednak kilka słów o samym opiekaczu.

Opiekacz do kanapek Gastroback - nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Opiekacz do kanapek Gastroback – nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Opiekacz do kanapek Gastroback ma moc 750 W. Posiada nieprzywierającą płytę z 4 trójkątami. Umożliwia ona przygotowywanie kanapek i potraw bez tłuszczu. Opiekacz wyposażony jest w antypoślizgową podstawę, która zabezpiecza przed upadkiem z blatu kuchennego. Dodatkowe bezpieczeństwo zapewnia nienagrzewający się uchwyt, który chroni przed oparzeniem, co jest szczególnie ważne, jeśli gotujecie razem z dziećmi. Co ciekawe opiekacz ma możliwość przechowywania w pionie na stojąco, dzięki czemu nie zajmuje zbyt dużo miejsca na blacie kuchennym lub w szafce.

W opiekaczu przygotowywałam już wszelkiego rodzaju kanapki, sakiewki z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami, placki ziemniaczane i roślinne omlety na słodko i na wytrawnie. Poniżej zamieszczam kilka przepisów – mam nadzieję, że Was zainspirują:)

 

Placki ziemniaczane z opiekacza

 

Składniki na 8 trójkątów:

  • pół kilograma ziemniaków
  • 5 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy (ew. zwykłej pszennej)
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • ew. olej do posmarowania opiekacza

Wykonanie:

Ziemniaki ucieram na tarce o grubych oczkach.

Cebulę drobno kroję i dodaję do ziemniaków.

Dodaję sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Mieszam.

Stopniowo dodaję mąkę z ciecierzycy, mieszając.

Opiekacz rozgrzewam i cienko smaruję olejem.

Nakładam porcję ciasta do każdego trójkąta, zamykam i zapiekam przez około 10 minut, aż placki się zarumienią.

Wskazówki:

Placki są pyszne z dodatkiem roślinnej śmietany lub majonezu albo sosu czosnkowego i ze świeżymi warzywami.

Opiekacz do kanapek Gastroback - nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Opiekacz do kanapek Gastroback – nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Wegańskie omlety z opiekacza

 

Składniki na 4 trójkąty:

  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
  • 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (ew. kukurydzianej)
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 4-5 łyżek wody
  • czarna sól kala namak do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • pół łyżeczki kurkumy dla koloru
  • pieprz do smaku
  • ew. olej do posmarowania opiekacza

Wykonanie:

Tofu kroję w kosteczkę i umieszczam w blenderze lub malakserze z ostrzem S.

Dodaję wodę, łyżkę oleju lub oliwy i przyprawy. Blenduję.

Następnie dodaję mąkę z ciecierzycy i blenduję ponownie lub mieszam dokładnie.

Masę wykładam do rozgrzanego i posmarowanego olejem opiekacza. Jeśli unikacie tłuszczu, możecie upiec omlety w suchym opiekaczu.

Piekę przez około 10 minut, do zarumienienia.

Podaję ze świeżymi warzywami oraz roślinnym majonezem, jogurtem lub śmietaną.

Wskazówki:

Omlety są pyszne również na słodko, jako „serniczki”. W tej wersji wodę zastępuję mlekiem roślinnym, a przyprawy cukrem waniliowym  oraz  używam  mąki  pszennej.  Do  masy  możecie  dodać  rodzynki  lub  jagody.

Opiekacz do kanapek Gastroback - nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Opiekacz do kanapek Gastroback – nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Greckie sakiewki

 

Składniki na 4 trójkąty:

  • pół arkusza ciasta francuskiego (ok. 150 g)
  • garść oliwek zielonych lub czarnych
  • 1 pomidor
  • pół kostki fety wegańskiej (ok. 100 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeżo mielony pieprz – do smaku

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroję na 4 części.

Fetę i pomidora kroję w kosteczkę, a oliwki w plasterki.

Na 2 kwadratach ciasta francuskiego kładę pokrojone składniki, posypuję pieprzem i oregano.

Przykrywamy pozostałymi kwadratami ciasta i wkładamy do rozgrzanego opiekacza.

Zamykamy i zapiekamy przez około 5 minut (do zarumienienia).

Wskazówki:

Jeśli lubicie cebulę i czosnek, koniecznie dodajcie je do sakiewek;)

Opiekacz do kanapek Gastroback - nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Opiekacz do kanapek Gastroback – nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Sakiewki szarlotkowe

 

Składniki na 4 trójkąty:

  • pół arkusza ciasta francuskiego (ok. 150 g)
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko
  • cynamon do posypania

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroję na 4 części.

Jabłko kroję w kosteczkę.

Na 2 kwadratach ciasta francuskiego kładę pokrojone jabłko, posypuję rodzynkami i cynamonem.

Przykryway pozostałymi kwadratami ciasta i wkładamy do rozgrzanego opiekacza.

Zamykam i zapiekamy przez około 5 minut (do zarumienienia).

Wskazówki:

Sakiewki szarlotkowe są pyszne w towarzystwie roślinnego jogurtu waniliowego.

Opiekacz do kanapek Gastroback - nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Opiekacz do kanapek Gastroback – nietypowe pomysły na dania z opiekacza

Brak komentarzy

Skomentuj