Jeszcze do niedawna opiekacz kojarzył mi się tylko z kanapkami z chleba tostowego. Od jakiegoś czasu jednak testuję opiekacz Gastroback 42443 i przygotowuję w nim przeróżne smakołyki, nie tylko kanapki. W tym poście chcę podzielić się z Wami moimi przepisami. Na początek jednak kilka słów o samym opiekaczu.
Opiekacz do kanapek Gastroback ma moc 750 W. Posiada nieprzywierającą płytę z 4 trójkątami. Umożliwia ona przygotowywanie kanapek i potraw bez tłuszczu. Opiekacz wyposażony jest w antypoślizgową podstawę, która zabezpiecza przed upadkiem z blatu kuchennego. Dodatkowe bezpieczeństwo zapewnia nienagrzewający się uchwyt, który chroni przed oparzeniem, co jest szczególnie ważne, jeśli gotujecie razem z dziećmi. Co ciekawe opiekacz ma możliwość przechowywania w pionie na stojąco, dzięki czemu nie zajmuje zbyt dużo miejsca na blacie kuchennym lub w szafce.
W opiekaczu przygotowywałam już wszelkiego rodzaju kanapki, sakiewki z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami, placki ziemniaczane i roślinne omlety na słodko i na wytrawnie. Poniżej zamieszczam kilka przepisów – mam nadzieję, że Was zainspirują:)
Placki ziemniaczane z opiekacza
Składniki na 8 trójkątów:
- pół kilograma ziemniaków
- 5 czubatych łyżek mąki z ciecierzycy (ew. zwykłej pszennej)
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz do smaku
- ew. olej do posmarowania opiekacza
Wykonanie:
Ziemniaki ucieram na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno kroję i dodaję do ziemniaków.
Dodaję sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Mieszam.
Stopniowo dodaję mąkę z ciecierzycy, mieszając.
Opiekacz rozgrzewam i cienko smaruję olejem.
Nakładam porcję ciasta do każdego trójkąta, zamykam i zapiekam przez około 10 minut, aż placki się zarumienią.
Wskazówki:
Placki są pyszne z dodatkiem roślinnej śmietany lub majonezu albo sosu czosnkowego i ze świeżymi warzywami.
Wegańskie omlety z opiekacza
Składniki na 4 trójkąty:
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (ew. kukurydzianej)
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 4-5 łyżek wody
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie pół łyżeczki)
- pół łyżeczki kurkumy dla koloru
- pieprz do smaku
- ew. olej do posmarowania opiekacza
Wykonanie:
Tofu kroję w kosteczkę i umieszczam w blenderze lub malakserze z ostrzem S.
Dodaję wodę, łyżkę oleju lub oliwy i przyprawy. Blenduję.
Następnie dodaję mąkę z ciecierzycy i blenduję ponownie lub mieszam dokładnie.
Masę wykładam do rozgrzanego i posmarowanego olejem opiekacza. Jeśli unikacie tłuszczu, możecie upiec omlety w suchym opiekaczu.
Piekę przez około 10 minut, do zarumienienia.
Podaję ze świeżymi warzywami oraz roślinnym majonezem, jogurtem lub śmietaną.
Wskazówki:
Omlety są pyszne również na słodko, jako „serniczki”. W tej wersji wodę zastępuję mlekiem roślinnym, a przyprawy cukrem waniliowym oraz używam mąki pszennej. Do masy możecie dodać rodzynki lub jagody.
Greckie sakiewki
Składniki na 4 trójkąty:
- pół arkusza ciasta francuskiego (ok. 150 g)
- garść oliwek zielonych lub czarnych
- 1 pomidor
- pół kostki fety wegańskiej (ok. 100 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeżo mielony pieprz – do smaku
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroję na 4 części.
Fetę i pomidora kroję w kosteczkę, a oliwki w plasterki.
Na 2 kwadratach ciasta francuskiego kładę pokrojone składniki, posypuję pieprzem i oregano.
Przykrywamy pozostałymi kwadratami ciasta i wkładamy do rozgrzanego opiekacza.
Zamykamy i zapiekamy przez około 5 minut (do zarumienienia).
Wskazówki:
Jeśli lubicie cebulę i czosnek, koniecznie dodajcie je do sakiewek;)
Sakiewki szarlotkowe
Składniki na 4 trójkąty:
- pół arkusza ciasta francuskiego (ok. 150 g)
- garść rodzynek
- 1 jabłko
- cynamon do posypania
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroję na 4 części.
Jabłko kroję w kosteczkę.
Na 2 kwadratach ciasta francuskiego kładę pokrojone jabłko, posypuję rodzynkami i cynamonem.
Przykryway pozostałymi kwadratami ciasta i wkładamy do rozgrzanego opiekacza.
Zamykam i zapiekamy przez około 5 minut (do zarumienienia).
Wskazówki:
Sakiewki szarlotkowe są pyszne w towarzystwie roślinnego jogurtu waniliowego.
Brak komentarzy