Orkiszowo-jaglane chlebki z czarnuszką

  • 25 min
  • 8 składników
78%

Składniki:

  • drożdże 1/3 kostki
  • ciepła woda 1 szklanka
  • mąka jaglana 1 szklanka
  • mąka orkiszowa (ew. pszenna) 2 szklanki
  • olej 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • czarnuszka 2 łyżeczki

Błyskawiczne i uniwersalne chlebki na bazie mąki orkiszowej i jaglanej. Pasują do wszystkiego, np. do pasty z moreli i pieczonej marchewki (przepis tutaj) albo do duszonych batatów (przepis tutaj).

DSC_0490_2

Orkiszowo-jaglane chlebki z czarnuszką

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie.
  2. Dodaję olej i przyprawy.
  3. Powoli dodaję mąkę, mieszając (tyle, żeby ciasto dało się wyrabiać).
  4. Ugniatam przez chwilę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  5. Lepię płaskie placki.
  6. Piekę 15-20 minut na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
  7. Podaję np. z pastą marchewkowo-morelową (przepis tutaj) lub masłem z kaszy jaglanej (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_0478_2

Orkiszowo-jaglane chlebki z czarnuszką

DSC_0469_2

Orkiszowo-jaglane chlebki z czarnuszką

DSC_0465_2

Orkiszowo-jaglane chlebki z czarnuszką

5 komentarzy

  1. Robiłam już dwa razy. Są super, najlepsze na drugi dzień. Tylko Twoje na zdjęciach wyglądają na puszyste i miękkie. Moje takie nie są bo robiłam je dość płaskie i może za długo trzymam w piekarniku. Myślałam, żeby zamiast czarnuszki następnym razem spróbować z jakimiś innymi składnikami. Przy okazji: super blog!

Skomentuj