Składniki:
- drożdże 1/3 kostki
- ciepła woda 1 szklanka
- mąka jaglana 1 szklanka
- mąka orkiszowa (ew. pszenna) 2 szklanki
- olej 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- czarnuszka 2 łyżeczki
Błyskawiczne i uniwersalne chlebki na bazie mąki orkiszowej i jaglanej. Pasują do wszystkiego, np. do pasty z moreli i pieczonej marchewki (przepis tutaj) albo do duszonych batatów (przepis tutaj).
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie.
- Dodaję olej i przyprawy.
- Powoli dodaję mąkę, mieszając (tyle, żeby ciasto dało się wyrabiać).
- Ugniatam przez chwilę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Lepię płaskie placki.
- Piekę 15-20 minut na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
- Podaję np. z pastą marchewkowo-morelową (przepis tutaj) lub masłem z kaszy jaglanej (przepis tutaj).
Smacznego!
A czy mąkę orkiszowa dałoby się zastąpić mąka owsiana lub z ciecierzycy?
Myślę, że tak. Można pokombinować z różnymi rodzajami mąki:)
mniam, wyglądają przepysznie 🙂
Robiłam już dwa razy. Są super, najlepsze na drugi dzień. Tylko Twoje na zdjęciach wyglądają na puszyste i miękkie. Moje takie nie są bo robiłam je dość płaskie i może za długo trzymam w piekarniku. Myślałam, żeby zamiast czarnuszki następnym razem spróbować z jakimiś innymi składnikami. Przy okazji: super blog!
dzięki!:) Może faktycznie robiłam mniej płaskie…