Orzechowy KETO serniko-makowiec

  • 80 min
  • 14 składników
67%

Składniki na tortownicę 18 cm:

  • orzechy włoskie łuskane 2 szklanki (po 250 ml)
  • mak mielony suchy 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • erytrol (ew. ksylitol) ok. 10 łyżek
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • mąka migdałowa pół szklanki (125 ml)
  • mielona babka jajowata lub płesznik 2 czubate łyżki
  • wanilia w paście lub ekstrakcie do smaku
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • imbir mielony pół łyżeczki

Wegański i ketogeniczny serniko-makowiec z orzechową i korzenną nutą.

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Wykonanie:

  1. Mleczko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
  2. Przygotowuję spód. Orzechy mielę niezbyt drobno w malakserze z ostrzem S lub w mocnym blenderze. Połowę mielonych orzechów odkładam, a do reszty dodaję 2 łyżki oleju kokosowego i blenduję razem.
  3. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i na spód nakładam masę orzechową.
  4. Przygotowuję masę makową. Do garnka wsypuję 1 szklankę suchego maku mielonego. Dolewam 1 szklankę mleka roślinnego, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Zdejmuję garnek z palnika, dodaję 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek erytrolu (najlepiej posmakować masę i osłodzić ją do smaku), mieszam i odstawiam na godzinę, żeby mak napęczniał.
  6. W międzyczasie przygotowuję masę sernikową. W blenderze umieszczam tofu pokrojone w kostkę. Dodaję gęstą część mleczka kokosowego, ok. 5 łyżek erytrolu, wanilię, sok z cytryny i blenduję.
  7. Następnie do masy sernikowej wsypuję pozostałą część mielonych orzechów (czubatą łyżkę zostawcie do posypania), łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, czubatą łyżkę babki jajowatej i łyżeczkę proszku do pieczenia. Blenduję ponownie.
  8. Wracam do masy makowej. Dodaję do niej czubatą łyżkę mielonej babki jajowatej i mieszam. Następnie dodaję pół szklanki mąki migdałowej i mieszam ponownie.
  9. Masę makową wykładam do tortownicy i wyrównuję łyżką.
  10. Następnie nakładam masę sernikową i wyrównuję. Posypuję mielonymi orzechami.
  11. Formę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 60 minut.
  12. Kroję po wystygnięciu.
  13. Ciasto przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Orzechowy KETO serniko-makowiec

Brak komentarzy

Skomentuj