Moje maluchy są wielkimi fanami płatków śniadaniowych. Niestety, jak wiadomo, tradycyjne płatki i kulki śniadaniowe są skarbnicą cukru i syropu glukozowo-fruktozowego… Ale… przedstawiam Wam nasze ostatnie odkrycie – kulki śniadaniowe Otolandia, bez cukru, bez oleju palmowego, bez sztucznych dodatków.
Są pyszne w towarzystwie mleka lub jogurtu roślinnego, jako samodzielna przekąska, dodatek do musów owocowych, deserów, a nawet jako składnik ciasta;) Poniżej proste, wegańskie ciacho bez pieczenia zrobione z kilku składników. Przepis znajdziecie tutaj.
Czekoladowe kulki bez cukru wykorzystałam natomiast do przygotowania super szybkiego deseru – czekoladowych chrupaczy z trzech składników. Przepis znajdziecie tutaj.
Nasz kolejny HIT od Otolandii to liofilizowane owoce i warzywa w proszku. Dzięki procesowi liofilizacji zachowują wartości odżywcze, a poza witaminami i mikroelementami mają też piękne kolory, mogą więc służyć jako zdrowy, naturalny barwnik do dań i deserów. Ja dodaję je do naleśników, placków, gofrów, owsianek, jaglanek, jako kolorową posypkę do dań i tortów.
Malina i truskawka jest też w kawałkach do chrupania, posypywania musli, jogurtów, deserów i ciast.
Moje maluchy w zasadzie wyrosły już z etapu kaszkowego. Niestety w okresie ich niemowlęctwa na runku dopiero powoli zaczęły się pojawiać naturalne kaszki bez cukru, takie jak od Otolandii. Składają się one po prostu w 100% ze zbóż. Wystarczy zalać je gorącym mlekiem, mlekiem roślinnym lub wodą, a dla smaku, koloru i zdrowotności można dodać do nich proszek z liofilizowanych owoców i warzyw.
Kaszki i liofilizowane owoce i warzywa dodaję m. in. do placków, takich jak te poniżej.
Pełne białka zielone placki wielozbożowe
Składniki:
- kasza 7 zbóż Otolandia – 1 filiżanka (200 ml)
- mąka z cieciorki – 1 filiżanka (200 ml)
- mielone siemię lniane – 1 łyżka
- liofilizowane warzywa Otolandia – 2 czubate łyżki
- woda – 2,5 filiżanki (po 200 ml)
- sól – do smaku
- olej – do smażenia
Wszystkie składniki mieszam dokładnie lub blenduję i odstawiam na 15 minut.
Łyżką nakładam placki na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem i smażę z obu stron.
Podaję z hummusem lub pastą warzywną i świeżymi warzywami.
Malinowe placki owsiano-jaglane
Składniki:
- kasza jaglana Otolandia – 1 filiżanka (200 ml)
- płatki owsiane błyskawiczne – 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne – 2,5 filiżnaki (po 200 ml)
- maliny liofilizowane w proszku Otolandia – 2 łyżki
- mielone siemię lniane – 1 łyżka
- maliny liofilizowane w kawałkach Otolandia – do dekoracji
- olej – do smażenia
- ew. jogurt roślinny – do podania
Kaszę, płatki, mleko, siemię i maliny w proszku mieszam dokładnie i odstawiam na 15 minut.
Łyżką nakładam placki na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem i smażę z obu stron.
Podaję z jogurtem roślinnym i malinami liofilizowanymi w kawałkach.
Brak komentarzy