Składniki:
- śliwki 1 kg
- płatki owsiane 10 łyżek
- mąka (u mnie owsiana) ok. 1 szklanka
- olej kokosowy 5 łyżek
- syrop klonowy/z agawy/cukier/ksylitol 5 łyżek
- cynamon 1 łyżka
Crumble jest dla tych, co z ciasta najbardziej lubią owoce i kruszonkę;) Oto przepis na jesienne śliwkowe crumble z owsianą kruszonką.
Wykonanie:
- Połowę śliwek blenduję na mus, dodaję cynamon.
- Pozostałe śliwki kroje na ćwiartki i mieszam z musem. Wykładam je na formę do zapiekania.
- Olej kokosowy roztapiam w garnku, dodaję syrop lub cukier i płatki owsiane, mieszam.
- Dodaję tyle mąki, aby powstała plastyczna masa, którą da się lepić.
- Ugniatam w dłoniach kule, z których odrywam małe kawałki i przykrywam nimi śliwki.
- Zapiekam około 30 minut w 180 stopniach (aż kruszonka się zarumieni).
Smacznego!
Tak, owoce z kruszonką to taki prosty ideał 🙂
Czy kruszonka jest chrupiąca? i jak długo chrupkość się utrzymuje?
Chrupiąca:) Na pewnio 1 dzień, dłużej nie wiem, bo znika:)
Moje śliwki wybuchły spod kruszonki i ją „pożarły”. Powstała śliwkowa katastrofa. Okazuje się, że nie bez znaczenia jest wielkość foremki. Moja pewnie była za mała i dlatego kruszonka się zapadła w oceanie śliwek 🙂
o nie… a jak smakowała ta katastrofa?;)