Składniki:
- płatki owsiane - najlepiej błyskawiczne ok. 1,5 szklanki
- woda 1 szklanka
- wiórki kokosowe (najlepiej niesiarkowane) 1/2 szklanki
- żurawina suszona 1/2 szklanki
- imbir suszony 1 łyżeczka
Były już Owsiane ciacha z gofrownicy – „Pieczone jabłko” (przepis tutaj). Tym razem podobne w wersji z wiórkami kokosowymi, żurawiną i imbirem.
Wykonanie:
- Płatki owsiane mieszam z wodą. Powinno powstać gęste „ciasto”.
- Dodaję wiórki kokosowe, imbir i żurawinę. Mieszam i odstawiam na 10/15 minut, żeby płatki zmiękły.
- Gofrownicę smaruję tłuszczem i rozgrzewam. Nakładam porcję „ciasta” i zapiekam kilka minut.
- Smaruję dżemem, roztopioną gorzką czekoladą albo polewam syropem klonowym.
- Jako smarowidła możecie użyć Domowej nutelli, Kremu czekoladowego z ryżu, Kremu chałwowego albo Karmelu z daktyli.
Smacznego!
Chrupią? Bo to ważne. 🙂
Chrupią:)
Przepyszne, dziękuję.
😀
Absolutnie pyszne i chrupiące. 😀
Trochę mało wydajne, ale i tak warto.
A mi całkiem przywarły do gofrownicy 🙁
Hej, trzeba poczekać, aż się całkiem upieką, wtedy odchodzą.
Nieprawdopodobnie dobre! Zastanawiałam się czy to się wszystko będzie trzymało kupy bez jakiegoś zlepca (jajka) i bardzo pozytywnie się zaskoczyłam – wyszły świetne i na stałe wejdą do mojego menu śniadaniowego 🙂 płatki owsiane górskie też się nadają – po zblendowaniu – sprawdziłam 🙂
bardzo się cieszę! na zdrowie:)
Wyszły super dziękuje za pomysł 🙂 używałam górskich ale trochę rozdrobilam je w blenderze
Super!:) Smacznego:)