Składniki:
- płatki owsiane 1 filiżanka (200 ml)
- woda 2 filiżanki (po 200 ml)
- cebula 2 sztuki
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- płatki drożdżowe 3 łyżki
- kurkuma 1 łyżeczka
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz (u mnie biały) do smaku
- ew. szczypiorek do podania
Wytrawna owsianka, która smakuje jak jajecznica;) Nie tylko dla wegan, ale też dla wszystkich szukających urozmaicenia.

Owsianka a’la jajecznica
Wykonanie:
- Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażam 2 pokrojone cebule.
- Dodaję filiżankę płatków owsianych, 2 filiżanki wody, płatki drożdżowe, kurkumę, czarną sól i pieprz.
- Gotuję przez chwilę, mieszając, a następnie przykrywam, zdejmuję z palnika i zostawiam na 10 minut, żeby płatki zmiękły i wchłonęły płyn.
- Podaję ze szczypiorkiem i świeżymi warzywami.
- Polecam z chlebem bez mąki (przepis tutaj).
- Taką owsiankę możecie przygotować również z innymi dodatkami: podsmażonymi pieczarkami, papryką, szpinakiem albo suszonymi pomidorami.
Smacznego!

Owsianka a’la jajecznica

Owsianka a’la jajecznica

Owsianka a’la jajecznica

Owsianka a’la jajecznica
Bardzo dobra chociaż chyba trochę za dużo soli. Ale to może kwestia smaku.
ja mało solę, ale kala namak lubie sypnąć więcej;)
Słyszałam, że kala namak nie powinno się gotować czy poddawać jakiekolwiek obróbce termicznej bo traci wtedy ten specyficzny aromat. Więc może mniej ale na samym końcu? Pozdrawiam i dziękuję za inspirację
tak, można mniej na końcu, tak jak ze zwykłą solą:)
Wypróbowałam i… rewelacja!Super zastępnik dla jajecznicy..jedyne co,to dla mnie o wiele za dużo soli-zapach zapachem,ale musiałam zagryzać pomidorem coby się nie zasolić 😉