Składniki:
- płatki owsiane 5 łyżek
- nasiona chia 2 łyżki
- mleko sojowe 2/3 szklanki
- roślinny skyr waniliowy 1 opakowanie 400 g
- kawa espresso 1 filiżanka (200 ml)
- wegańskie ciasteczka pełnoziarniste ok. 6 sztuk
- kakao 1 łyżeczka
- jeżyny lub maliny liofilizowane 1 filiżanka (200 ml)
Zdrowy deser inspirowany włoskim tiramisu na bazie funkcjonalnych płatków owsianych, mleka roślinnego i wegańskiego jogurtu skyr. Z powodzeniem sprawdzi się również na śniadanie lub przekąska na wynos.
Wykonanie:
- Płatki owsiane (ja używam funkcjonalnych płatków owsianych) wsypuję do szklanki.
- Dodaję nasiona chia, dopełniam szklankę mlekiem sojowym, mieszam i wstawiam na noc do lodówki.
- Parzę kawę espresso i pozostawiam do ostygnięcia.
- Ciasteczka maczam w kawie i wykładam nimi naczynie.
- Namoczone płatki mieszam dokładnie ze skyrem i połowę wykładam do naczynia.
- Następnie kładę warstwę jeżyn liofilizowanych i ponownie płatki ze skyrem.
- Kakao nakładam do siteczka i posypuje tiramisu.
RABAT
Z kodem „veganbanda” do końca maja mamy rabat 10% na wszystkie produkty w sklepie MONCANA 🙂
Smacznego!
Jakiego smaka mi narobiłaś…
Pozdrawiam z Bydgoszczy 🙂
Pozdrowienia z Gdyni!:)