Owsiano-proteinowe tiramisu

  • 15 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • płatki owsiane 5 łyżek
  • nasiona chia 2 łyżki
  • mleko sojowe 2/3 szklanki
  • roślinny skyr waniliowy 1 opakowanie 400 g
  • kawa espresso 1 filiżanka (200 ml)
  • wegańskie ciasteczka pełnoziarniste ok. 6 sztuk
  • kakao 1 łyżeczka
  • jeżyny lub maliny liofilizowane 1 filiżanka (200 ml)

Zdrowy deser inspirowany włoskim tiramisu na bazie funkcjonalnych płatków owsianych, mleka roślinnego i wegańskiego jogurtu skyr. Z powodzeniem sprawdzi się również na śniadanie lub przekąska na wynos.

Owsiano-proteinowe tiramisu

Owsiano-proteinowe tiramisu

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane (ja używam funkcjonalnych płatków owsianych) wsypuję do szklanki.
  2. Dodaję nasiona chia, dopełniam szklankę mlekiem sojowym, mieszam i wstawiam na noc do lodówki.
  3. Parzę kawę espresso i pozostawiam do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka maczam w kawie i wykładam nimi naczynie.
  5. Namoczone płatki mieszam dokładnie ze skyrem i połowę wykładam do naczynia.
  6. Następnie kładę warstwę jeżyn liofilizowanych i ponownie płatki ze skyrem.
  7. Kakao nakładam do siteczka i posypuje tiramisu.

RABAT

Z kodem „veganbanda” do końca maja mamy rabat 10% na wszystkie produkty w sklepie MONCANA 🙂

Smacznego!

Owsiano-proteinowe tiramisu

Owsiano-proteinowe tiramisu

Owsiano-proteinowe tiramisu

Owsiano-proteinowe tiramisu

Owsiano-proteinowe tiramisu

Owsiano-proteinowe tiramisu

 

2 komentarze

Skomentuj