Pak choi z tofu i pieczarkami

  • 20 min
  • 11 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • kapusta pak choi 1 sztuka
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • pieczarki 0,5 kg
  • orzechy nerkowca lub ziemne garść
  • szczypiorek pół pęczka
  • olej (np. kokosowy lub sezamowy) do smażenia
  • sos sojowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir kawałek 2 cm
  • papryczka chilli kawałek
  • ew. cukier pół łyżeczki

Szybkie danie typu stir-fry z kilku składników. Możecie podać je samodzielnie lub z ryżem albo azjatyckim makaronem.

Pak choi z tofu i pieczarkami

Pak choi z tofu i pieczarkami

Wykonanie:

  1. Pak choi myję i kroję wzdłuż. Odsączam i pozostawiam do wyschnięcia.
  2. Pieczarki myję, kroję, odsączam i pozostawiam do wyschnięcia.
  3. Tofu kroję w kostkę i smażę na oleju na woku lub dużej patelni, aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaję odrobinę sosu sojowego. Możecie dodać też szczyptę cukru i smażę jeszcze przez chwilę, mieszając. Odkładam na talerz.
  4. Ta patelnię dolewam odrobinę oleju, nakładam pieczarki i smażę, aż odparuje płyn i się zarumienią. Również na koniec podlewam sosem sojowym. Odkładam na talerz.
  5. Na woka ponownie nalewam nieco oleju, dodaję drobno posiekany imbir, czosnek i chilli. Smażę przez chwilę, a następnie dodaję pak choi, trochę sosu sojowego i smażę, aż pak choi zmięknie.
  6. Dodaję tofu, pieczarki i smażę przez chwilę razem.
  7. Na suchej patelni prażę orzechy.
  8. Nakładam na talerze, posypuję uprażonymi orzechami i szczypiorkiem.
  9. Danie możecie podać samodzielnie lub z ryżem, makaronem ryżowym, sojowym lub konjac.

Smacznego!

Pak choi z tofu i pieczarkami

Pak choi z tofu i pieczarkami

Pak choi z tofu i pieczarkami

Pak choi z tofu i pieczarkami

1 Komentarz

Skomentuj