Składniki na 2 porcje:
- kapusta pak choi 1 sztuka
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- pieczarki 0,5 kg
- orzechy nerkowca lub ziemne garść
- szczypiorek pół pęczka
- olej (np. kokosowy lub sezamowy) do smażenia
- sos sojowy do smaku
- czosnek 2 ząbki
- świeży imbir kawałek 2 cm
- papryczka chilli kawałek
- ew. cukier pół łyżeczki
Szybkie danie typu stir-fry z kilku składników. Możecie podać je samodzielnie lub z ryżem albo azjatyckim makaronem.
Wykonanie:
- Pak choi myję i kroję wzdłuż. Odsączam i pozostawiam do wyschnięcia.
- Pieczarki myję, kroję, odsączam i pozostawiam do wyschnięcia.
- Tofu kroję w kostkę i smażę na oleju na woku lub dużej patelni, aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaję odrobinę sosu sojowego. Możecie dodać też szczyptę cukru i smażę jeszcze przez chwilę, mieszając. Odkładam na talerz.
- Ta patelnię dolewam odrobinę oleju, nakładam pieczarki i smażę, aż odparuje płyn i się zarumienią. Również na koniec podlewam sosem sojowym. Odkładam na talerz.
- Na woka ponownie nalewam nieco oleju, dodaję drobno posiekany imbir, czosnek i chilli. Smażę przez chwilę, a następnie dodaję pak choi, trochę sosu sojowego i smażę, aż pak choi zmięknie.
- Dodaję tofu, pieczarki i smażę przez chwilę razem.
- Na suchej patelni prażę orzechy.
- Nakładam na talerze, posypuję uprażonymi orzechami i szczypiorkiem.
- Danie możecie podać samodzielnie lub z ryżem, makaronem ryżowym, sojowym lub konjac.
Smacznego!
mniam