Składniki na 2 porcje:
- cukinia 1 średnia sztuka
- maka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
- garam masala (lub inna indyjska mieszanka) 1 łyżka
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
Cukinia cieście w indyjskim stylu. Uwielbiam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu roślinnego i domowego sojonezu.
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy.
- Dodaję sól, garam masala i stopniowo dolewam wodę, mieszając trzepaczką (ok. 2/3 szklanki).
- Odstawiam ciasto na 10 minut.
- Cukinię myję, osuszam i kroję w paski wielkości frytek.
- Na patelni rozgrzewam olej (na wysokość około 1 cm).
- Każdy kawałek cukinii obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
- Po chwili przewracam cukinię na drugą stronę.
- Smażę, aż się zarumieni, a następnie wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Smacznego!
Brak komentarzy