Pakora z cukinii

  • 15 min
  • 5 składników
89%

Składniki na 2 porcje:

  • cukinia 1 średnia sztuka
  • maka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
  • garam masala (lub inna indyjska mieszanka) 1 łyżka
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

Cukinia cieście w indyjskim stylu. Uwielbiam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu roślinnego i domowego sojonezu.

cukinia w cieście

Pakora z cukinii

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy.
  2. Dodaję sól, garam masala i stopniowo dolewam wodę, mieszając trzepaczką (ok. 2/3 szklanki).
  3. Odstawiam ciasto na 10 minut.
  4. Cukinię myję, osuszam i kroję w paski wielkości frytek.
  5. Na patelni rozgrzewam olej (na wysokość około 1 cm).
  6. Każdy kawałek cukinii obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
  7. Po chwili przewracam cukinię na drugą stronę.
  8. Smażę, aż się zarumieni, a następnie wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Smacznego!

smażona cukinia

Pakora z cukinii

kotlety z cukinii

Pakora z cukinii

Brak komentarzy

Skomentuj