Pakora z zielonych szparagów

  • 20 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • mąka z ciecierzycy 1 filiżanka (200 ml)
  • czosnek 2 ząbki
  • biały pieprz mielony 1/3 łyżeczki
  • sól do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

Uwielbiam zielone szparagi, szczególnie na surowo lub tylko lekko podsmażone. W formie pakory zachowują to co w nich najlepsze, czyli swoją chrupkość i intensywny smak.

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy.
  2. Dodaję sól, biały pieprz i rozgniecione ząbki czosnku.
  3. Stopniowo dolewam wodę, mieszając trzepaczką (ok. 2/3 filiżanki). Powinno powstać gęste ciasto.
  4. Odstawiam ciasto na 10 minut.
  5. Szparagi myję, osuszam, odcinam twarde końcówki i kroję na kawałki.
  6. Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę. Jeśli używacie patelni beztłuszczowej możecie pominąć ten krok. Ja smażę na patelni tytanowej i delikatnie smaruję ją oliwą.
  7. Szparagi obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
  8. Po chwili przewracam na drugą stronę.
  9. Smażę, aż ciasto się zarumieni, a następnie wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  10. Podaję z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Smacznego!

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów

Brak komentarzy

Skomentuj