Składniki:
- zielone szparagi 1 pęczek
- mąka z ciecierzycy 1 filiżanka (200 ml)
- czosnek 2 ząbki
- biały pieprz mielony 1/3 łyżeczki
- sól do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
Uwielbiam zielone szparagi, szczególnie na surowo lub tylko lekko podsmażone. W formie pakory zachowują to co w nich najlepsze, czyli swoją chrupkość i intensywny smak.

Pakora z zielonych szparagów
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę z ciecierzycy.
- Dodaję sól, biały pieprz i rozgniecione ząbki czosnku.
- Stopniowo dolewam wodę, mieszając trzepaczką (ok. 2/3 filiżanki). Powinno powstać gęste ciasto.
- Odstawiam ciasto na 10 minut.
- Szparagi myję, osuszam, odcinam twarde końcówki i kroję na kawałki.
- Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę. Jeśli używacie patelni beztłuszczowej możecie pominąć ten krok. Ja smażę na patelni tytanowej i delikatnie smaruję ją oliwą.
- Szparagi obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
- Po chwili przewracam na drugą stronę.
- Smażę, aż ciasto się zarumieni, a następnie wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podaję z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Smacznego!

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów

Pakora z zielonych szparagów
Brak komentarzy