Składniki na 4 porcje:
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- cebula 2 sztuki
- garam masala 1 łyżka
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- czarna sól kala namak pół łyżeczki
- biały pieprz mielony pół łyżeczki
- kurkuma pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- czosnek 4 ząbki
- świeży imbir kawałek ok 2 cm.
- olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
- szpinak mrożony 1 opakowanie (450 g)
- mleczko kokosowe lub śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
- sok z jednej cytryny
- sól, chilli do smaku
Zweganizowana wersja popularnego indyjskiego dania – palak paneer. Zamiast sera paneer używam tofu smażonego z odpowiednimi przyprawami z dodatkiem soku z cytryny.
Wykonanie:
- Szpinak rozmrażam i odlewam wodę (możecie również użyć świeżego szpinaku, ja wolę mrożony w tym daniu, bo sos jest bardziej kremowy).
- Tofu kroję w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaję tofu i smażę, mieszając, aż się zarumieni.
- Dodaję czosnek granulowany, biały pieprz, sól kala namak i smażę przez chwilę razem mieszając.
- Dodaję sok z cytryny, mieszam, zdejmuję tofu z palnika i odstawiam.
- W garnku rozgrzewam olej kokosowy.
- Dodaję drobno pokrojone cebule i smażę, mieszając, az się zarumienią.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, drobno posiekany korzeń imbiru, garam masalę, kurkumę i kumin. Smażę przez chwilę.
- Dodaję rozmrożony szpinak, mieszam, zagotowuję, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez kilka minut.
- Pod koniec gotowania dodaję gałkę muszkatołową, śmietankę roślinną lub mleczko kokosowe i gotuję jeszcze chwilę.
- Dodaję tofu (razem z olejem i przyprawami), mieszam i gotuję przez chwilę razem.
- Doprawiam solą i chilli w proszku.
- Podaję samodzielnie, z ryżem lub z chlebkami naan.
Smacznego!
Brak komentarzy