Palak tofu

  • 40 min
  • 16 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • cebula 2 sztuki
  • garam masala 1 łyżka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • czarna sól kala namak pół łyżeczki
  • biały pieprz mielony pół łyżeczki
  • kurkuma pół łyżeczki
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • czosnek 4 ząbki
  • świeży imbir kawałek ok 2 cm.
  • olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
  • szpinak mrożony 1 opakowanie (450 g)
  • mleczko kokosowe lub śmietanka roślinna 1 filiżanka (200 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • sól, chilli do smaku

Zweganizowana wersja popularnego indyjskiego dania – palak paneer. Zamiast sera paneer używam tofu smażonego z odpowiednimi przyprawami z dodatkiem soku z cytryny.

Palak tofu

Palak tofu

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrażam i odlewam wodę (możecie również użyć świeżego szpinaku, ja wolę mrożony w tym daniu, bo sos jest bardziej kremowy).
  2. Tofu kroję w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaję tofu i smażę, mieszając, aż się zarumieni.
  4. Dodaję czosnek granulowany, biały pieprz, sól kala namak i smażę przez chwilę razem mieszając.
  5. Dodaję sok z cytryny, mieszam, zdejmuję tofu z palnika i odstawiam.
  6. W garnku rozgrzewam olej kokosowy.
  7. Dodaję drobno pokrojone cebule i smażę, mieszając, az się zarumienią.
  8. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, drobno posiekany korzeń imbiru, garam masalę, kurkumę i kumin. Smażę przez chwilę.
  9. Dodaję rozmrożony szpinak, mieszam, zagotowuję, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez kilka minut.
  10. Pod koniec gotowania dodaję gałkę muszkatołową, śmietankę roślinną lub mleczko kokosowe i gotuję jeszcze chwilę.
  11. Dodaję tofu (razem z olejem i przyprawami), mieszam i gotuję przez chwilę razem.
  12. Doprawiam solą i chilli w proszku.
  13. Podaję samodzielnie, z ryżem lub z chlebkami naan.

Smacznego!

Palak tofu

Palak tofu

Palak tofu

Palak tofu

Brak komentarzy

Skomentuj