Panczkraut

  • 30 min
  • 11 składników
95%

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do podsmażenia
  • kminek 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • sos sojowy do smaku

Panczkraut – śląska potrawa, składająca się z ziemniaków i kiszonej kapusty. Klasa sama w sobie:) Będzie świetnym dodatkiem do wege kotletów (np. brokułowych – przepis tutaj). Wypróbujcie panczkraut zawinięty w gryczane naleśniki (przepis tutaj).

DSC_0616_2

Panczkraut

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie (około 20 minut).
  2. W garnku podsmażam cebulę. Dodaję kiszoną kapustę i przyprawy. Podsmażam przez chwilę i zalewam wodą, tak, aby przykryła kapustę. Gotuję również około 20 minut.
  3. Z kapusty wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie. Dodaję wyciśnięty czosnek i sos sojowy.
  4. Ziemniaki rozgniatam i mieszam z kapustą.

Smacznego!

DSC_0613_2

Panczkraut

DSC_0611_2

Panczkraut

 

4 komentarze

  1. Panczkraut bez skwarów nie mo nic wspolnego ze slaskiem 🙂 To co tu je pokozane to jakos gorolsko wersjo kero nie mo prawa sie tak nazywać

    • a jak sie nie jada żeberek to nie wolno jeść panczkrautu?;) gdzie ewentualnie mogłabym uzyskać pozwolenie?;)

Skomentuj