Składniki:
- ziemniaki 1 kg
- kapusta kiszona 0,5 kg
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- olej do podsmażenia
- kminek 1 łyżeczka
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie 3 sztuki
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- sos sojowy do smaku
Panczkraut – śląska potrawa, składająca się z ziemniaków i kiszonej kapusty. Klasa sama w sobie:) Będzie świetnym dodatkiem do wege kotletów (np. brokułowych – przepis tutaj). Wypróbujcie panczkraut zawinięty w gryczane naleśniki (przepis tutaj).
Wykonanie:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie (około 20 minut).
- W garnku podsmażam cebulę. Dodaję kiszoną kapustę i przyprawy. Podsmażam przez chwilę i zalewam wodą, tak, aby przykryła kapustę. Gotuję również około 20 minut.
- Z kapusty wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie. Dodaję wyciśnięty czosnek i sos sojowy.
- Ziemniaki rozgniatam i mieszam z kapustą.
Smacznego!
Panczkraut bez skwarów nie mo nic wspolnego ze slaskiem 🙂 To co tu je pokozane to jakos gorolsko wersjo kero nie mo prawa sie tak nazywać
Bo to jest weganska wersja
Panczkraut podaje się z żeberkami. Koniec tematu.
a jak sie nie jada żeberek to nie wolno jeść panczkrautu?;) gdzie ewentualnie mogłabym uzyskać pozwolenie?;)