Składniki na średni garnek:
- czerwona papryka 4 sztuki
- cebula 2 średnie sztuki
- marchewka 1 sztuka
- roślinna feta 1 kostka (200 g)
- suszone pomidory 1 słoik (270 g)
- kapary 1 słoiczek (ok. 100 g)
- suszona bazylia 1 łyżeczka
- suszone oregano 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- ostra papryka do smaku
- ew. sól do smaku
- ew. świeże zioła do podania
Pyszna duszona papryka z dodatkiem roślinnej fety, suszonych pomidorów, marchewki, kaparów i ziół idealna do podania w towarzystwie ulubionego pieczywa albo makaronu. Możecie ją również zblendować na pastę.
Wykonanie:
- Cebulę i paprykę kroję na niewielkie kawałki, a marchewkę ucieram na tarce.
- W garnku na oleju od suszonych pomidorów podsmażam cebulę. Dodaję paprykę, marchewkę i duszę pod przykryciem aż zmiękną.
- Dodaję przyprawy, suszone pomidory, kapary i pokrojoną w kostkę fetę. Mieszam i gotuję razem przez chwilę.
- Paprykę możecie pozostawić w takiej formie lub zblendować.
- Świetnie pasuje jako dodatek do pieczywa albo dowolnego makaronu.
- Paprykę przechowuję w lodówce. Z powodzeniem można ją równiez zapasteryzować z słoiczkach lub zamknąć na gorąco, żeby można ją było dłużej przechowywać.
Smacznego!
Brak komentarzy