Składniki:
- ugotowany ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka (250 ml)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- papryka czerwona 1 sztuka
- papryczka chilli 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- nać pietruszki 2 gałązki
- sos sojowy 3 łyżki
- słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Pasta do kanapek, nawiązująca do tradycyjnego paprykarzu. Łatwe przygotowanie, intensywny, pomidorowo-pikantny smak. Zapakujcie na wycieczkę zamiast konserwy:)
Wykonanie:
- Na patelni podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję utartą marchewkę, pokrojoną paprykę i chilli. Przykrywam i duszę około 20 minut.
- W międzyczasie wyciskam czosnek i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojoną natkę pietruszki, czosnek, sos sojowy i przyprawy. Duszę jeszcze przez chwilę i odstawiam do przestudzenia.
- Do malaksera wrzucam ugotowany ryż i duszone warzywa z koncentratem. Lekko blenduję (nie na gładka masę, ale chwilę, tak by ziarna ryżu i warzywa pozostały wyczuwalne).
Smacznego!
Bardzo fajny paprykarz. Nie tylko dla wegetarian czy wegan. Mój mąż mięsożerca wcinał nie wiedząc ze nie ma tam nawet kawałka mięsa czy ryby.
Bardzo się cieszę:)))
Czy dodanie papryczki chili jest konieczne? Nie przepadam za ostrym smakiem :c
nie jest konieczne:)
Czym się rozni papryka czerwona od słodkiej papryki?
słodka – miałam na myśli tą w proszku – juz dopisałam:)
Szklanka ryżu to ryż surowy czy już po ugotowaniu?
po ugotowaniu, tak jak w przepisie:)
Rewelecyjny weganski paprykarz. PYCHOTKA!!!!
Bardzo się cieszę!
Najlepszy wegański paprykarz.
smacznego!:)))
Czy można jakoś zewekowacć taki paprykarz na później? 🙂
myślę, ze spokojnie można:)