Parmigiana di melanzane

  • 45 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • bakłażany 3 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • passata pomidorowa 1 kartonik
  • pomidory 2 sztuki
  • ocet winny 2 łyżki
  • chilli szczypta
  • bazylia 2 łyżki
  • oregano 2 łyżki
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • wegański ser do zapiekania mała kostka
  • czosnek 2 ząbki

Parmigiana di melanzane, czyli włoska zapiekanka z bakłażanów. Duuuużo pieczonych aromatycznych bakłażanów…:)

DSC_09371

Wykonanie:

  1. Bakłażany kroję w plasterki wzdłuż i podgotowuję na parze około 15 minut.
  2. Czosnek wyciskam i odkładam na 10 minut (zobacz dlaczego tutaj).
  3. W małym garnku podsmażam cebulę na oliwie, dodaję pokrojone pomidory, koncentrat, passatę, ocet winny i chilli. Duszę kilka minut, Dodaję czosnek i wyłączam.
  4. Bakłażany układam warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polewam sosem, posypuję ziołami, płatkami drożdżowymi i utartym serem.
  5. Zapiekam około 30 minut w 200 stopniach.
  6. Kroję i nakładam.

Smacznego!

DSC_08871

Parmigiana di melanzane

 

DSC_08921

Parmigiana di melanzane

DSC_08961

Parmigiana di melanzane

1 Komentarz

Skomentuj