Składniki:
- bakłażany 3 sztuki
- cebula 1 sztuka
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- passata pomidorowa 1 kartonik
- pomidory 2 sztuki
- ocet winny 2 łyżki
- chilli szczypta
- bazylia 2 łyżki
- oregano 2 łyżki
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- wegański ser do zapiekania mała kostka
- czosnek 2 ząbki
Parmigiana di melanzane, czyli włoska zapiekanka z bakłażanów. Duuuużo pieczonych aromatycznych bakłażanów…:)
Wykonanie:
- Bakłażany kroję w plasterki wzdłuż i podgotowuję na parze około 15 minut.
- Czosnek wyciskam i odkładam na 10 minut (zobacz dlaczego tutaj).
- W małym garnku podsmażam cebulę na oliwie, dodaję pokrojone pomidory, koncentrat, passatę, ocet winny i chilli. Duszę kilka minut, Dodaję czosnek i wyłączam.
- Bakłażany układam warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polewam sosem, posypuję ziołami, płatkami drożdżowymi i utartym serem.
- Zapiekam około 30 minut w 200 stopniach.
- Kroję i nakładam.
Smacznego!
Zapiekanki są zawsze The Best !