Pascha z kaszy jaglanej

  • 35 min
  • 11 składników
96%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
  • jogurt naturalny roślinny (u mnie sojowy) 2 opakowania (po 125 g)
  • masło/margaryna wegańska (u mnie Alsan) 1/2 kostki (125 g)
  • sok z 1 cytryny
  • olejek migdałowy 1 łyżka
  • ksylitol/erytrol/cukier/syrop klonowy lub z agawy do smaku (u mnie 5 łyżek)
  • cukier z wanilią lub ekstrakt waniliowy/pasta 1 opakowanie lub kilka kropel
  • rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
  • suszone morele ok. 1/2 filiżanki (125 ml)
  • ulubione orzechy (u mnie włoskie, laskowe i migdały) 1 filiżanka (200 ml)

Pascha – tradycyjny wielkanocny deser w wersji roślinnej i bezglutenowej. Ciężka, kremowa masa jaglana z bakaliami… Jest tak pożywna, że można ją jeść na śniadanie, nie tylko wielkanocne;)

DSC_8427_2

Pascha z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną prażę na sucho, aż zacznie wydzielać aromat ciasta. Następnie kilkakrotnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 3 szklankami mleka roślinnego i gotuję do miękkości (około 20 minut).
  3. Dodaję cukier/ksylitol/erytrol/syrop oraz cukier z wanilią i olejek migdałowy. Blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera) i odstawiam do przestygnięcia.
  4. Gdy kasza będzie jeszcze ciepła, ale nie gorącą blenduję ją razem z masłem.
  5. Następnie dodaję sok z cytryny, jogurt i blenduję wszytko razem.
  6. Orzechy, migdały i morele kroję na drobniejsze kawałki i razem z rodzynkami dodaję do masy. Mieszam.
  7. Sito wykładam namoczoną i odciśniętą gazą (1m x 1m), nakładam masę, przykrywam końcami gazy, dociskam talerzykiem. Na górę kładę coś ciężkiego, co będzie dociskać talerzyk. Sito na talerzu wkładam do lodówki na noc.
  8. Rano paschę wykładam na talerz, odwracając sito do góry nogami. Zdejmuję gazę i kroję jak tort lub nakładam łyżką.

Smacznego!

DSC_8387_2

Pascha z kaszy jaglanej

DSC_8360_2

Pascha z kaszy jaglanej

DSC_8404_2

Pascha z kaszy jaglanej

9 komentarzy

    • Można, będzie w wersji light:) Ale dla smaku i konsystencji można zastąpić gęstą częścią mleka kokosowego albo olejem kokosowym.

  1. sugestia do szablonu: fajnie jakby dało się zrobić “następna strona” na dole, bo po scrollowaniu i ślinieniu się na klawiaturę trzeba z powrotem wjechać do góry, żeby wziąć kolejną stronę 🙁

    • No właśnie jeszcze mi się nie udało znaleźć takiej opcji, ale zainstalowałam czerwoną strzałkę, która wraca na górę:)

Skomentuj