Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
- jogurt naturalny roślinny (u mnie sojowy) 2 opakowania (po 125 g)
- masło/margaryna wegańska (u mnie Alsan) 1/2 kostki (125 g)
- sok z 1 cytryny
- olejek migdałowy 1 łyżka
- ksylitol/erytrol/cukier/syrop klonowy lub z agawy do smaku (u mnie 5 łyżek)
- cukier z wanilią lub ekstrakt waniliowy/pasta 1 opakowanie lub kilka kropel
- rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
- suszone morele ok. 1/2 filiżanki (125 ml)
- ulubione orzechy (u mnie włoskie, laskowe i migdały) 1 filiżanka (200 ml)
Pascha – tradycyjny wielkanocny deser w wersji roślinnej i bezglutenowej. Ciężka, kremowa masa jaglana z bakaliami… Jest tak pożywna, że można ją jeść na śniadanie, nie tylko wielkanocne;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną prażę na sucho, aż zacznie wydzielać aromat ciasta. Następnie kilkakrotnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 3 szklankami mleka roślinnego i gotuję do miękkości (około 20 minut).
- Dodaję cukier/ksylitol/erytrol/syrop oraz cukier z wanilią i olejek migdałowy. Blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera) i odstawiam do przestygnięcia.
- Gdy kasza będzie jeszcze ciepła, ale nie gorącą blenduję ją razem z masłem.
- Następnie dodaję sok z cytryny, jogurt i blenduję wszytko razem.
- Orzechy, migdały i morele kroję na drobniejsze kawałki i razem z rodzynkami dodaję do masy. Mieszam.
- Sito wykładam namoczoną i odciśniętą gazą (1m x 1m), nakładam masę, przykrywam końcami gazy, dociskam talerzykiem. Na górę kładę coś ciężkiego, co będzie dociskać talerzyk. Sito na talerzu wkładam do lodówki na noc.
- Rano paschę wykładam na talerz, odwracając sito do góry nogami. Zdejmuję gazę i kroję jak tort lub nakładam łyżką.
Smacznego!
Super pomysł :)! Nie przepadam za tradycyjną wersją, ale Twoją na pewno spróbuję:).
mozna pominać margaryne?
Można, będzie w wersji light:) Ale dla smaku i konsystencji można zastąpić gęstą częścią mleka kokosowego albo olejem kokosowym.
sugestia do szablonu: fajnie jakby dało się zrobić „następna strona” na dole, bo po scrollowaniu i ślinieniu się na klawiaturę trzeba z powrotem wjechać do góry, żeby wziąć kolejną stronę 🙁
No właśnie jeszcze mi się nie udało znaleźć takiej opcji, ale zainstalowałam czerwoną strzałkę, która wraca na górę:)
Jeśli chcę zastąpić jogurt sojowy zwykłym, to lepiej użyć naturalnego czy greckiego?
Myślę,że grecki będzie lepszy
Witem
Ile dodać oleju kokosowego zamiast margaryny?
Z 6 łyżek? To pewnie będzie podobna ilość do 1/2 kostki
Wykonałem tę paschę z kilkoma zmianami: masło tradycyjne zamiast roślinnego – jogurt też tradycyjny – nieco alkoholu zamiast olejku migdałowego – laska wanilii (tzn. jej wydrapane wnętrze) zamiast cukru waniliowego. Wyszło bardzo smacznie, receptura wydaje się odporna na modyfikacje… Brawo dla Autorki!
super!:)
Wyszła przepyszna, ale! zastanawiam się, co mogłabym zrobić źle, bo nie wyszła taka zwarta jak na zdjęciach ( przy krojeniu troszkę się rozwala), jakieś podpowiedzi?
hej:) a powiedz mi, jak długo była w lodówce? i czy kasza dobrze się rozgotowała? i czy płynu było tyle co w przepisie?
Wyszła pyszna, ale nie tak zbita, jak na zdjęciach, przy krojeniu trochę się rozwala. Gdzie mogłam popełnić błąd?
U mnie wszystko wyszło pyszne 😻. Dodałam trochę mniej masła i dałam napój owsiany oraz jogurt kokosowy 😏.