Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (u mnie świdry) 500 gr
- jarmuż 4 liście
- czosnek 2 ząbki
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- chilli w proszku szczypta
- sól do smaku
- wegański parmezan do posypania
Modyfikacja popularnego włoskiego makaronu. Bez podsmażania, z jarmużem zamiast pietruszki i sporą ilością soku z cytryny. W wersji pełnoziarnistej. Proste jest pyszne!;)
Wykonanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Z jarmużu usuwam twarde łodygi i przelewam na sitku wrzątkiem. Zgniatam w dłoni, kroję drobno i wrzucam do miski.
- Jarmuż polewam sokiem z cytryny, oliwą, posypuję chilli i dodaję wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszam.
- Gdy makaron się ugotuje, odlewam go i dodaję do jarmużu. Mieszam wszystko razem.
- Na talerzu posypuję domowym parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
Omnomnom :3