Składniki:
- bakłażany 2 sztuki
- pomidory 2 sztuki
- papryka czerwona 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- oliwa z oliwek kilka łyżek
- ocet winny 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- makaron pełnoziarnisty penne 400 gr
- chilli szczypta
- oregano suszone 1 łyżeczka
- bazylia suszona 1 łyżeczka
- sól szczypta
- świeżo zmielony pieprz szczypta
- wegański parmezan do posypania
Pasta alla Norma, czyli sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami. Błyskawiczne i aromatyczne!
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojone w kostkę paprykę i bakłażana, podlewam lekko wodą i duszę.
- Makaron gotuję al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Czosnek miażdżę w wyciskarce i odkładam na 10 minut (przeczytaj dlaczego tutaj)
- Pomidory zalewam wrzątkiem na kilka minut, następnie obieram ze skórki, kroje w kostkę i dodaję do bakłażana.
- Dodaję przyprawy i duszę wszystko razem aż warzywa będą miękkie (około 15 minut).
- Na końcu dodaję czosnek, ocet winny i koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze chwilę.
- Mieszam z makaronem, posypuję parmezanem.
Smacznego!
Dobre i warto teraz robić, bo papryka i bakłażany są teraz w dobrej cenie.
Ten blog jest lepszy od jadlonomii, niech nigdy sie nie skonczy
hehe bez przesady;) ale dzięki za miłe słowa!!!:))))