Pasta alla Norma

  • 50 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • bakłażany 2 sztuki
  • pomidory 2 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • ocet winny 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • makaron pełnoziarnisty penne 400 gr
  • chilli szczypta
  • oregano suszone 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • świeżo zmielony pieprz szczypta
  • wegański parmezan do posypania

Pasta alla Norma, czyli sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami. Błyskawiczne i aromatyczne!

DSC_99901

Pasta alla Norma

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojone w kostkę paprykę i bakłażana, podlewam lekko wodą i duszę.
  3. Makaron gotuję al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Czosnek miażdżę w wyciskarce i odkładam na 10 minut (przeczytaj dlaczego tutaj)
  5. Pomidory zalewam wrzątkiem na kilka minut, następnie obieram ze skórki, kroje w kostkę i dodaję do bakłażana.
  6. Dodaję przyprawy i duszę wszystko razem aż warzywa będą miękkie (około 15 minut).
  7. Na końcu dodaję czosnek, ocet winny i koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze chwilę.
  8. Mieszam z makaronem, posypuję parmezanem.

Smacznego!

DSC_99941

Pasta alla Norma

DSC_99961

Pasta alla Norma

3 komentarze

Skomentuj