Składniki:
- kurkuma w proszku 3 łyżki
- pieprz czarny 1/4 łyżeczki
- cynamon mielony 1 łyżeczka
- goździki mielone 1 łyżeczka
- imbir w proszku 1 łyżeczka
- olej kokosowy 1 łyżeczka
Nasycona antyoksydantami pasta z kurkumy, cynamonu, imbiru i goździków. Świetna na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Roślinne latte dzięki niej staje się aromatyczne i smakuje piernikami;)
Wykonanie:
- Do garnuszka wlewam pół szklanki wody (125 ml) i zagotowuję.
- Dodaję kurkumę, pieprz, imbir, goździki, cynamon i olej kokosowy. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsta pasta.
- Pastę przekładam do słoiczka.
- Przechowuję w lodówce do 3 tygodni.
- Pastą możesz wzbogacić zupę (np. tą) lub koktajl (np. ten).
Na zdrowie:)
Ida, ten przepis jest naprawdę wspaniały! Szukałam czegoś na wzmocnienie odporności po sporej dawce antybiotyków i środków przeciwbólowych i tez sposobu na przemycenie większej ilości kurkumy do jadłospisu. Ta pasta jest jak znalazł, właśnie robie ja drugi raz z podwójnej porcji:)
Zastawiam się tylko czy kurkumę można spożywać w dowolnej ilości czy tez powinno się jej nie nadużywać, może coś o tym wiesz?
hej, bardzo się cieszę:) robię regularnie od lat i codziennie dodaję do porannej kawy:) W Azji używa się jej codziennie w dużych ilościach i przynosi to duże korzyści. Zalecenie mówią o optymalnej ilości 1 g na 10 kg masy ciała dziennie.