Pasta MŁODOŚCI

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • kurkuma w proszku 3 łyżki
  • pieprz czarny 1/4 łyżeczki
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • goździki mielone 1 łyżeczka
  • imbir w proszku 1 łyżeczka
  • olej kokosowy 1 łyżeczka

Nasycona antyoksydantami pasta z kurkumy, cynamonu, imbiru i goździków. Świetna na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Roślinne latte dzięki niej staje się aromatyczne i smakuje piernikami;)

pasta z kurkumy

Pasta młodości

Wykonanie:

  1. Do garnuszka wlewam pół szklanki wody (125 ml) i zagotowuję.
  2. Dodaję kurkumę, pieprz, imbir, goździki, cynamon i olej kokosowy. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsta pasta.
  3. Pastę przekładam do słoiczka.
  4. Przechowuję w lodówce do 3 tygodni.
  5. Pastą możesz wzbogacić zupę (np. ) lub koktajl (np. ten).

Na zdrowie:)

pasta na przeziębienie

Pasta młodości

kurkuma

Pasta młodości

2 komentarze

  1. Ida, ten przepis jest naprawdę wspaniały! Szukałam czegoś na wzmocnienie odporności po sporej dawce antybiotyków i środków przeciwbólowych i tez sposobu na przemycenie większej ilości kurkumy do jadłospisu. Ta pasta jest jak znalazł, właśnie robie ja drugi raz z podwójnej porcji:)
    Zastawiam się tylko czy kurkumę można spożywać w dowolnej ilości czy tez powinno się jej nie nadużywać, może coś o tym wiesz?

    • hej, bardzo się cieszę:) robię regularnie od lat i codziennie dodaję do porannej kawy:) W Azji używa się jej codziennie w dużych ilościach i przynosi to duże korzyści. Zalecenie mówią o optymalnej ilości 1 g na 10 kg masy ciała dziennie.

Skomentuj