Składniki:
- pestki słonecznika 1 szklanka (250 ml)
- czerwona papryka 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
- tymianek 1 łyżka
- chilli do smaku
- ew. sól do smaku
Pyszna pasta kanapkowa z papryki i pestek słonecznika z dodatkiem chilli i tymianku.
Wykonanie:
- Czosnek rozgniatam i odkładam na 10 minut (tutaj przeczytaj dlaczego).
- Pestki słonecznika podsmażam na suchej patelni, aż się zarumienią, następnie przekładam je do blendera (ja używam tego).
- Na rozgrzaną patelnię nakładam kilka łyżek oliwy z oliwek, dodaję pokrojoną paprykę i czosnek. Podsmażam, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet, tymianek i chilli. Podsmażam jeszcze chwilę, mieszając.
- Zawartość patelni dodaję do słonecznika i blenduję wszystko razem na pastę.
- Podaję do bagietki, kanapek, pity, do maczania surowych warzyw albo jako pesto do makaronu.
- Spróbujcie też pysznej, greckiej pasty z grochu (przepis tutaj).
Smacznego!
Pyszna pasta. Dla mnie jest świetną bazą do eksperymentowania ze smakami. Ja dodaję 1/4 prazonego sezamu, kilka suszonych pomidorów i łyżeczkę wędzonej papryki.
Ile czasu mozna trzymac w lodowce w zamknietym sloiczku?
do tygodnia:)
Przepis na początku wydał mi się ciekawy ale po zrobieniu niestety wszystko wyrzuciłem do kosza. Pasta była pełna goryczy.
Mimo to na bazie tego przepisu postaram się stworzyć coś nowego. Przede wszystkim ograniczę liczbę słoneczników conajmniej o połowę i dodam więcej przypraw oraz zrezygnuję z octu.
ciekawe co spowodowało goryczkę…